Családsegítő és válságkezelő lépés a visszahozott lakásáfa

Újabb lendületet adhat a lakásépítéseknek a visszavezetendő ötszázalékos lakásáfa, amely a 2022. év végéig építési engedélyt kapó ingatlanokra vonatkozna. A kedvezményes áfakulcs ráadásul csak az első elem a kormányzati szereplők által minden idők legnagyobb otthonteremtési programjának nevezett intézkedéssorozatból.

2020. 10. 08. 14:18
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ismét ötszázalékos lesz a lakásépítési áfa 2022. december 31-ig – jelentette be Orbán Viktor szerda este a Hír TV-n. A miniszterelnök a Magyarország élőben című műsorban arról beszélt, hogy Novák Katalin családokért felelős tárca nélküli miniszter a kormányülésen előterjesztette az új otthonteremtési program pilléreit, amelyek közül egyelőre az ötszázalékos áfát fogadta el a kabinet, mivel azt korábban már alkalmazták, vagyis kidolgozott programról van szó. Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kormányinfón ma annyival egészítette ki ezt, hogy terveik szerint a 2022 végéig építési engedélyt kapó lakásokra vonatkozna a kedvezmény.

Felpörgetett építkezések

A lakásépítések csökkentett forgalmi adóját először 2016. januártól alkalmazta a kormány.

Az intézkedés sikeresnek bizonyult, mivel a családi otthonteremtési kedvezmény (csok) és más családok lakáshoz jutását segítő intézkedések mellett az ötszázalékos áfa futtatta fel igazán az akkor mélyponton lévő lakásépítéseket.

Míg 2015-ben mindössze 7600 lakás épült, tavaly majdnem háromszor több, 21 100 új otthont adtak át, s valószínűleg idén is jócskán húszezer fölött lehet az új lakások száma.

Nem fognak pihenni a toronydaruk a következő években sem
Fotó: Havran Zoltán

Bár a kedvezményes kulcsot eleve négyéves időtartamra vezették be, 2018 környékén egyre több helyről hangzott el az ötszázalékos áfa hosszabb távú fenntartásának szükségessége. Végül a kormány nem hosszabbított, ugyanakkor a 2018. november 1-je előtt építési engedéllyel vagy egyszerű bejelentéssel rendelkező lakóingatlanok esetében az áfa hatályát 2023 végéig meghosszabbította. Ez utóbbi lépés a kivitelezések és az építőipari kapacitások megfelelő időzítését szolgálta, vagyis azt, hogy az utolsó időszakban, 2019-ben ne torlódjon fel minden átadás, és ne kapkodásba, vitákba torkolljon egy-egy beruházás.

Gazdaságélénkítés, beruházásösztönzés

Eközben számos más intézkedés lépett életbe a falusi csoktól és az ahhoz kapcsolódó áfa-visszatérítési lehetőségtől kezdve a rozsdaövezetekben épülő lakások kedvezményéig, de az egyértelműen látszott, hogy az építési kedv alábbhagyott. Már tavaly is kevesebb volt az építési engedélyek és egyszerű bejelentések száma, mint 2018-ban, az idei első félévben pedig harmadával csökkent a számuk az egy évvel korábbival összehasonlítva. A visszaesés azt jelezte, hogy a jövő évtől ismét kedvesebb lakást adtak volna át. A koronavírus-járvány idején az ötszázalékos lakásáfa éppen ezért fontos beruházás-ösztönző lépés is egyben.

– Nagyon fontosnak tartjuk a bejelentést, benne volt a levegőben a döntés – mondta a Magyar Nemzet érdeklődésére Koji László. Az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének (ÉVOSZ) elnöke reményét fejezte ki, hogy a lépéssel helyreáll a lakásépítések növekvő trendje, és a következő időszakban évente akár 25-30 ezer lakás készülhet majd el. – Az elmúlt néhány évben a lakásépítési szektor szereplői háromszorosára növelték az egy évben átadott lakások számát. A további bővüléshez is rendelkezésre áll a tervezői és a kivitelezői kapacitás – hangsúlyozta Koji László. A lakásárakra szóló kérdésünkre azt mondta,

a 22 százalékpontos áfakülönbözeten a keresleti és kínálati oldal osztozni fog. Szerinte azoknál az építkezéseknél, ahol az építőipari vállalkozó közvetlen kapcsolatban áll a megrendelővel, vagyis például a generálkivitelezővel történő építkezések árában biztosan meg fog jelenni a kisebb áfa, azaz csökkenhet ezeknek a lakásoknak az ára.

Az ÉVOSZ elnöke ugyanakkor kitért rá, hogy számos elemmel kell harmonizálni a lépést, hiszen egyes ingatlanoknál most is él a kedvezményes áfa 2023-ig, ráadásul napirenden van a rozsdaövezeti program. Ez utóbbiról Gulyás Gergely azt mondta, a rozsdaövezeti programot felülírta a mostani általános ötszázalékos áfa, hiszen ott így semmi pluszt nem jelent az áfakedvezmény. Ezért a programot átdolgozzák, a részleteket később ismertetik.

Alacsonyabb forgalmi adó, alacsonyabb vételár

Balogh László, az Ingatlan.com vezető gazdasági szakértője lapunknak azt mondta, a lépésnek köszönhetően a lakásépítések lendülete nem fog megtörni úgy, mint amennyire megtört volna e nélkül az intézkedés nélkül. – Ezzel megmentik az új otthonok piacát, hiszen a bejelentés az országban épülő valamennyi lakásra vonatkozik, így a családi házakra és az eladási céllal épülő társasházi lakásokra egyaránt – magyarázta a szakértő, aki szerint a kedvezményes lakásáfa árakra gyakorolt hatása attól is függ, hogy mennyire növekszik majd a kínálat, és a vevők milyen arányban vásárolnak saját vagy befektetési célra. Balogh László szerint sok vásárló most több millió forintot is köszönhet a lépésnek.

Az év eleji áfaemelkedésből adódó kockázatok miatt a legtöbb beruházó az ingatlan nettó vételárát és a mindenkor aktuális áfa összegét kérte az előszerződésben egy-egy vevőtől. Az áfacsökkentés következtében a vásárlóknak jóval kevesebbet kell fizetniük

– közölte a szakértő.

Balogh László példával is illusztrálta, mit jelent a gyakorlatban a kisebb áfakulcs. Egy nettó 40 millió forintos ingatlan bruttó vételára 27 százalékos áfával eredetileg 50,8 millió forint lenne. Ötszázalékos áfával viszont csak 42 milliót kell fizetni a lakásért, ami majdnem 9 millió forintos árcsökkenést jelent.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.