Dúskálhatunk az EU-forrásokban

Hazánk az elmúlt években a GDP 4-5 százalékát elérő nettó EU-forrást kapott, ez a régióban a legmagasabb érték, egyedül Románia mondhat magáénak ekkora forrásbeáramlást a GDP-hez viszonyítva.

Horváth Éva
2019. 06. 06. 9:27
null
MN_SABLON
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az idei január–május időszakban 71 milliárd forint támogatást ítéltek meg Magyarországon: a MAHOP és RSZTOP operatív programok kivételével mindenhol száz százalék feletti a meghirdetett pályázati keret aránya az eloszthatóhoz képest – áll a Via Credit pályázati tanácsadó összefoglalójában. – Hazánk az elmúlt években a GDP (bruttó hazai termék) 4-5 százalékát elérő nettó EU-forrást kapott, ez a régióban a legmagasabb érték, egyedül Románia mondhat magáénak ekkora forrásbeáramlást a GDP-hez viszonyítva. Egy főre vetítve Magyarország az uniós források második legnagyobb haszonélvezője.

A rendelkezésre álló keret kimerülése azonban még nem nullázza le a lehetőségeket. Egyrészt növelhetik az elosztható forrásokat a kormányhatározatban használt árfolyamok a forint tartós gyengülése esetén. Másrészt a kormány engedélyezte a túlvállalást is. Ez operatív programonként hozzávetőlegesen tíz százalékot jelent, azaz a 9200 milliárd forintnyi keret helyett valójában nagyjából tízezermilliárd forint elosztható támogatásról beszélhetünk.

Harmadrészt az elnyert pályázatok egy részét nem valósították meg, így ez a támogatási összeg felszabadul. Ez akár a húsz százalékot is elérheti egyes operatív programok esetében – hívta fel a figyelmet Papadimitropulosz Alex, a Via Credit pályázati tanácsadó ügyvezető igazgatója. A szakértő szerint további könnyebbséget jelenthet még a forrásfelhasználás jelenleginél nagyobb mértékű sokszínűsége, a kis- és közepes vállalkozásoknak szóló pályázati kiírások egyszerűsítése, a támogatható tevékenységek körének szűkítése vagy az elszámolási ügyrend egyszerűsítése.

Magyarországon 2019-ben a GINOP operatív programban bírálták el a legtöbb nyertes pályázatot, összesen 447 darabot. Ezt követi a TOP, valamint az VEKOP program, 250 körüli darabszámmal, majd az EFOP a maga 201-es darabszámával és végül a KEHOP, valamint a MAHOP. A legmagasabb támogatási összeg a KEHOP programhoz kapcsolódik, összegszerűen 21 milliárd forint, amelyet egymilliárd forinttal lemaradva követ az TOP program. Az EFOP keretében tízmilliárd fölötti támogatási összeget bíráltak el, míg a GINOP a legtöbb projekt ellenére csak a negyedik helyen áll.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.