Építkezni csak pontosan, szépen

Mindig nehéz feladat egy új ház építése, nem könnyű megtalálni a megfelelő telket és kivitelezőt, építőanyagot választani, dönteni a költséghatékony fűtésrendszerről. Mielőtt bárki belevágna, érdemes jó alaposan megtervezni nemcsak a házat, de ezeket a lépéseket is.

2019. 02. 06. 14:35
null
Érdemes inkább várni egy jó szakemberre, mint kifogni egy kontárt Fotó: Katona Vanda
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az építkezés mindig sok időt, energiát és pénzt igénylő kihívást jelent, az új ház elkészültével viszont olyan helyen élhet az építtető, amely ízlésének és elvárásainak megfelelő. A házépítésre a költségek becslésével és olyan terv kiválasztásával érdemes felkészülni, ami nemcsak az igényeknek, de a pénztárcának is megfelel. A Rockwool szakértői szerint az első és legfontosabb lépés, hogy építkezés előtt érdemes tájékozódni a barátok és ismerősök beszámolóiból vagy akár a világhálón fellelhető tanácsokból.

A legolcsóbb mindig a legdrágább – szól a mondás, ami a kivitelezőre is igaz. A cég szakemberei szerint ugyanakkor ez nem azt jelenti, hogy a legdrágább a legjobb. Szükséges lehet több helyen érdeklődni, és csak alapos kutatómunka után érdemes megbízni egy-egy szakembert. A jelenlegi munkaerőhiány miatt sok időbe telhet, mire a kiszemelt szakembernek kapacitása szabadul fel. De érdemes rá várni, semmint kifogni egy szakképzetlen kivitelezőt, akinek a munkája után óriási összegeket emészthet fel, hogy az építtető rendbe hozassa, kijavíttassa a hibákat.

Előre el kell dönteni, milyen építőanyagból készüljön a ház. A szakértők szerint nem érdemes takarékoskodni a minőség rovására, különösen azoknál az anyagoknál, amelyek a ház alapját képezik, és amelyeknek évtizedekig garantálniuk kell a tartósságot és a megbízhatóságot. A jó minőségű termékek használatával számos későbbi probléma és költség kivédhető. Új ház építésénél vagy meglévő épület átépítésénél is még a tervezői szakaszban kell dönteni a ház optimális szigeteléséről, hogy időre megérkezzenek a megrendelt termékek. A hőszigetelés elsősorban a ház belső légkörének optimális kialakításában játszik szerepet. Mindez nagyban hozzájárul a ház fenntartási költségeinek csökkentéséhez.

Érdemes inkább várni egy jó szakemberre, mint kifogni egy kontárt
Fotó: Katona Vanda

Érdemes olyan tetőszerkezetet választani, amelynek egyszerűbb a kivitelezése, így a költsége is alacsonyabb. Fontos figyelembe venni, hogy a rossz tetőszigetelésből adódó hőveszteség az épület összes hőveszteségének negyedét is kiteheti. Már a tervezéskor fontos meghatározni azt is, hogy a megrendelő milyen fűtőberendezéseket szeretne használni a házban, ha pedig kazánt használna, mivel fűtene. A legkorszerűbb fűtési eljárásnak számító padló-, fal- és mennyezetfűtés esetében nincs szükség radiátorokra sem. Ezek sokkal gazdaságosabbak lehetnek a hagyományos radiátoros fűtésnél, nyáron pedig akár hűtésre is alkalmasak. A klasszikus stílust kedvelők előszeretettel építenek be kandallót vagy cserépkályhát, amely párhuzamosan alkalmazható padló- és falfűtéssel is.

A jó szigetelés érdekében hasznos olyan nyílászárókat beépíteni, amelyeken nem szökik be a hideg, időtállók, biztonságosak és esztétikailag is megfelelők. Érdemes jól átgondolni az ablakok méretét is, mert bár a hatalmas nyílászárók világosabb tereket biztosítanak, ám magasabb fűtési költséggel járnak. Szakértők szerint egy ház tervezésénél nem árt figyelni arra, hogy ne tervezzenek több szobát, mint amennyire ténylegesen szükség van.

Túl nagy, széles folyosót sem jó kialakítani, mert nem praktikus, ráadásul így feleslegesen kell fűteni olyan területeket, amelyeket nem használnak a lakók. A belső elemek kialakítása – belső burkolatok, csaptelepek, szaniterek, textíliák, festékek kiválasztása – a legutolsó lépések közé tartoznak. Ezekből hatalmas a kínálat, amelyből az építtető ki tudja választani az ár-érték arányban számára legmegfelelőbb termékeket.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.