Euró: a kudarcra ítélt álom

Ideje felébredni az európai álomból – hangoztatja a Magyar Nemzeti Bank elnöke legújabb könyvében, aki szerint az USA és Kína vezette kétpólusú világrend újabb aranykort hozhat el Magyarország számára. Matolcsy György az Amerikai birodalom, európai álom című kötetben leszámol a közös uniós valuta sikeres küldetésével, amelynek részleteire a Mandinernek adott interjúban is kitér.

Magyar Nemzet
2020. 06. 18. 16:56
null
Fotó: Kurucz Árpád
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az euró sem makrogazdasági, sem geopolitikai értelemben nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket. Bármennyire bíztak is benne az alapító atyák, nem tudott a dollár igazi kihívójává válni. Az eltelt húsz évben az eurózóna jelentősége folyamatosan csökkent a globális gazdaságban az Egyesült Államokkal, de leginkább a gyorsan fejlődő Kínával szemben – fejti ki a közéleti hetilap legfrissebb számában megjelent beszélgetés során a jegybank elnöke. Matolcsy György felteszi a kérdést is, vajon miért jött létre az euróövezet, ha minden tagország a saját valutájával érte el az igazán nagy gazdasági sikereit. Majd rövidesen meg is adja a választ: a közös fizetőeszköz ingatag alapokra épült, nincs közös költségvetés, közös pénzügyminiszter, egyelőre nincs bankunió és megfelelő dialógus sem az önálló monetáris politika hiányának veszélyeiről.

Fotó: Kurucz Árpád

Az MNB első embere a Mandinernek kijelenti: az Európai Unió és azon belül az euróövezet a mostani formájában nem képes megfelelő válaszokat adni a kihívásokra. Az EU jövőjével kapcsolatban Matolcsy György több forgatókönyvet is valószínűsít, miközben arra is rávilágít, hogy az amerikai birodalom – vezető szerepét megőrizendő – az elmúlt évtizedekben folyamatos pénzügyi háborúkat indított versenytársai ellen. E régi-új hadviselés célja, akár az Európába irányuló tömeges migráció támogatásával, az eurózóna destabilizálása – nyomatékosítja válaszában jegybankár. Az európai jelenlétet háttérbe vezénylő, formálódó USA–Kína új világgazdasági tandem jelenlétében, stabil geopolitikai egyensúly esetén Magyarország azonban felemelkedő pályán haladhat előre, amelynek érdekében jól kell alkalmazkodni a környezet változásához. Rövid távon az eddig elért eredmények megőrzésére kell fókuszálnunk – vélekedik Matolcsy György.

A jegybankelnök a jelenlegi helyzetről szólva elmondta: a koronavírus-járvány miatt kialakult válság kezelését itthon erős alapokra tudjuk építeni. Gazdasági növekedésünk továbbra is Európa élmezőnyébe tartozik, s az MNB-ben változatlanul úgy ítélik meg, hogy már az idei harmadik negyedévben gyors visszapattanás jöhet, amelynek kulcseleme és legfontosabb feltétele a beruházások növelése lesz.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.