Unortodox eszközök is jöhetnek a magyar gazdaság újraindítására

Évtizedes konjunktúrának vetett véget a járvány, a válság mértéke minden várakozást felülmúlt, de a helyzetre lehetőségként kell tekinteni, amiben felértékelődik a változásra való képesség és az innováció – jelentette ki egy konferencián a pénzügy tárca államtitkára. Rákossy Balázs jelezte: a minisztérium unortodox eszközöket is bevethet a fellendülés érdekében.

Magyar Nemzet
2020. 09. 10. 15:22
Rákossy Balázs
Rákossy Balázs VG konferencia Fotó: Móricz-Sabján Simon Forrás: Világgazdaság
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Új növekedési tervet kell készíteni, 2021 a gazdaság újraindításának éve lesz – jelezte a Pénzügyminisztérium (PM) európai uniós források felhasználásáért felelős államtitkára a Világgazdaság konferenciáján. Rákossy Balázs a Válság után – A hazai vállalatok kihívásai és lehetőségei című rendezvényen felidézte, hogy a 2019-es növekedés alapján korábban három százalékos visszaesést prognosztizáltak 2020-ra, ám

az optimista előrejelzést később 5,1 százalékos mérséklődésre kellett módosítani.

új módszerek jöhetnek

A szakpolitikus érvelése szerint a koronavírus-járvány által kiváltott válságra lehetőségként kell tekinteni, amiben felértékelődik a változásra való képesség és az innováció. A különleges helyzetben pedig a gazdaság újraindítására

várhatóan unorthodox eszközöket is alkalmazhatnak.

Rákossy Balázs szólt arról is, hogy a járvány évtizedes konjunktúrának vetett véget, de a válság mértéke minden várakozást felülmúlt. Azért is lehetett bizakodással kezdeni az évet az államtitkár szerint, mert a hazai makrogazdasági mutatók a 2013-as konszolidációt követően igen jól alakultak, mintegy nyolcszázezerrel többen dolgoztak a válság előtt, mint az évtized elején.

A tavasszal meghozott gazdaságvédelmi lépések – amelyek értéke a bruttó hazai termék (GDP) mintegy ötödét tette ki – mintegy négy százalékponttal járulhatnak hozzá az idei GDP-hez a tárca számításai szerint. A vállalatok ellenálló képességét erősítendő, hamarosan érkezik a következő ösztönző csomag.

Rákossy Balázs szerint a járvány évtizedes konjunktúrának vetett véget, de a válság mértéke minden várakozást felülmúlt
Fotó: Móricz-Sabján Simon / Világgazdaság

 

Kedvez az uniós finanszírozás helyzete

Új források beáramlásával januártól elkezdődik a 2021–2027-es európai uniós finanszírozási időszak, és a 750 milliárd eurós helyreállítási alapból is jut Magyarországra, éppen ezért az uniós finanszírozás helyzetét Rákossy Balázs kedvezőnek nevezte.

Az előttünk álló évben összesen 51,3 milliárd euró uniós forrás áll rendelkezésre.

 

Ennek részeként 20,5 milliárd euró a kohéziós alapból érkezik, a helyreállítási alapból 6,2 milliárd euró vissza nem térítendő forrás mellett 10 milliárd euró összegű hitelkeret áll Magyarország rendelkezésére.

Fékezett, de szükséges volt a járványvédelem

Az egészségügyi és a gazdaságvédelmi intézkedések szükségesek voltak, ám egyes ágazatokra erőteljesebben hatott a járvány: a turizmus, a kiskereskedelem nem online része, a kultúra és a szórakoztatóipar érezhetően megsínylette az elmúlt hónapokat. Ezek talpra állása az államtitkár szerint elkezdődött, ennek ellenére úgy számolnak, hogy mintegy 230 ezren veszthették el az állásukat a pandémia miatt Magyarországon. A Pénzügyminisztérium számít az ipar beindulására, ennek nyomán pedig ismét növekvő pályára állhat a foglalkoztatottság. Emellett az új munkahelyeket teremtő intézkedések továbbra is fontosak lesznek.

– A gazdaság lefagyása csak a második negyedévben következett be, az első három hónapban még kitartott a hazai növekedési előny – magyarázta Rákossy Balázs. Jelezte azt is, hogy a járvány a külső egyensúlyt is rontja, különösen a turizmus leállása miatt. A kötvények besorolása azonban nem változott, a tárca bízik a jó fundamentumokban.

Nem v-alak, inkább pipa

– A gazdasági növekedésre jelentősebb hatást gyakorolhatnak az infrastrukturális beruházások, a zöldgazdaság és a lakáspiac, de a kilábalás globálisan és Magyarországon is elhúzódik, a korábban remélt V-alak helyett inkább pipa alakúra lehet számítani – vélte Virág Barnabás, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke. Rámutatott, hogy a járvány a második világháború utáni legjelentősebb válságot hozta el, kiterjedt reálgazdasági hatásokra kell felkészülni, ezzel együtt a gazdaság teljes leállása nem várható. Felhívta a figyelmet arra, hogy a gazdasági növekedés erősítése mellett biztosítani kell a makrogazdasági egyensúlyok járvány utáni helyreállítását is.

Virág Barnabás és a Magyar Nemzeti Bank a korábbi várakozásokkal ellentétes, elhúzódó gazdasági kilábalást jelez előre
Fotó: Móricz-Sabján Simon / Világgazdaság

Elkerülhetetlen volt az infláció

Ehhez a költségvetési, a versenyképességet javító strukturális és a monetáris politika együttműködésére van szükség a jegybank alelnöke szerint. – A járvány, illetve a korlátozások oldása az infláció emelkedését hozta, az árstabilitás fenntartása pedig kulcsfontosságú a jövőben is – mondta Virág Barnabás, aki jelezte, hogy a monetáris tanács kiemelt figyelemmel követi a gazdaság helyreállításával kialakuló inflációs hatások tartósságát.

Az MNB alelnöke kijelentette, hogy

az alapkamat szintje megfelelő, nincs tér a csökkentésére.

A gazdaság helyreállításában a jegybank többek között az állampapír-vásárlási programmal és a jelzálogvásárlási program újraindításával vesz részt Az NHP Hajrá! 1500 milliárd forintos keretéből eddig mintegy 500 milliárd forintot kötöttek le.

Az Opus Global ellenállt a negatív hatásoknak

– A monetáris és a fiskális politika összehangoltan reagált a válságra, a Magyar Nemzeti Bank is olyan irányban avatkozott be, hogy a lehető legkisebb sérülés essen a magyar gazdaságon – összegezte a járványra adott lépéseket az Opus Global vezérigazgatója. Dzsubák Attila Zsolt szerint a turizmus és a vendéglátás szektorát teljesen padlóra küldte a járvány, ennek a hatása pedig legalább két-három évig még velünk marad. Jelezte, hogy a Hunguest Hotels kivételével az Opus Global holdingot ért hatások nem jelentősek, mivel a másik három tevékenységi terület nem érzékeny a ciklikus hatásokra, azokon a hosszú távú tendenciák érvényesülnek. A vezérigazgató értékeléséről bővebben itt olvashatnak.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.