Félmilliárd dollárt fizethet az Apple telefonlassításért

Megegyezés lesz a vége annak a már régóta tartó csoportos keresetnek, amelyet az Apple amerikai felhasználói adtak be a telefongyártó ellen, amiért a cég szerintük szándékosan lassította le a régebbi iPhone készülékek működését. A rendezési szándékot – amelyet még az illetékes észak-kaliforniai kerületi bíróságnak jóvá kell hagynia – a cupertinói társaság a minap jelentette be annak ellenére, hogy ártatlannak vallotta magát az ügyben, s csak azért egyezett bele, mert többek között nem akarta, hogy a minden bizonnyal elhúzódó per költségei elszabaduljanak – írja a BBC. Ez így is félmilliárd dollárjába kerülhet az Apple-nek.

Mártonffy Attila
2020. 03. 04. 15:24
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az eset 2017 decemberében kezdődött, amikor az Apple beismert egy régóta fennálló gyanút, amely szerint néhány „idősödő” iPhone készüléket szándékosan lassított le. Az akkori hivatalos magyarázat szerint az akkumulátorok természetes öregedése csökkentette ugyan a telefonok teljesítményét, ugyanakkor megnövelte élettartamukat. A felhasználók ezt azonban másként látták: úgy vélték, a jelenség nem más, mint tervezett avulás, vagyis az a gyakorlat, amikor a gyártó szándékosan rontja le terméke teljesítményét, hogy a tulajdonos új modellt vegyen helyette. A felzúdulás arra késztette az Apple-t, hogy alacsony áron kicserélje az érintett készülékek egyébként kivehetetlen akkumulátorait. Azonban még ez sem volt elég, az ügyet jogi útra terelték, és vizsgálat indult több európai országban is. A jelenlegi rendezés azonban csak az amerikai felhasználókra vonatkozik.

A gyártó és a felperesek ügyvédjei között létrejött alku szerint az Apple 310 és 500 millió dollár közti összeget fizet ki. A telefononként megajánlott 25 dollár az iPhone 6, 6 Plus, 6s, 6s Plus, 7, 7 Plus és az SE készülékek amerikai tulajdonosait illeti. Ez az összeg azonban nőhet is és csökkenhet is, attól függően, hogy az összes igény elbírálása után mennyi pénz marad a minimálisan kifizetendő összeg felett. Azok a károsultak, akik a nevüket is adták a keresethez, egyenként 1500 dollárt kapnak, azok pedig, akik még ezenfelül bizonyítékkal is szolgáltak, 3500 dollár kompenzációban részesülnek. A matematikának azonban itt még nincs vége: mindezek felett a pereskedésben részt vevő ügyvédek 93 millió dollár munkadíjat és 1,5 millió dollár költségtérítést követelnek.

Sokan döntöttek úgy, hogy új modellt vesznek, míg mások a gyártót olcsó szervizszolgáltatásra kötelezték
Fotó: REUTERS/Regis Duvignau

Néhány héttel ezelőtt egyébként az Apple-t Franciaországban bírságolták meg 25 millió euróra ugyanezen ok miatt. A francia hatóságok szerint a felhasználók nem tudták, hogy a telefonok szoftverfrissítései lelassítják a készülékeket, azaz a gyártó megtévesztő kereskedelmi gyakorlatot folytatott. A megtévesztés lényege, hogy a gyártó a processzor sebességének látszólagos lassulása miatt azt hitette el a tulajdonosokkal, hogy a telefonjuk az életciklusa végén jár, s ezért újra kell cserélni nem kevés költség árán. Holott egyszerű akkumulátorcsere is megtette volna.

Az Apple és a vírus

Az Apple a napokban jelezte, hogy valószínűleg nem tudja teljesíteni az idei első negyedévre kitűzött 63-67 milliárd dolláros árbevételi célt, mert az új koronavírus által okozott járvány lassította a termelést és visszavetette a keresletet Kínában. A cég termékei túlnyomó részét, így az iPhone-okat is Kínában gyártja. A kínai üzemekben már elkezdték felvenni a munkát, de a termelést a vártnál lassabban tudják felfuttatni, ezért szerte a világban ideiglenesen hiány alakulhat ki az okostelefonokból – írja az MTI. Kínában még mindig zárva tart vagy rövidített munkaidőben üzemel az Apple számos kiskereskedelmi üzlete. Az Apple üzleti évének első negyedében, tavaly október–decemberben a Kínából származó bevételek 13,6 milliárd dollárra rúgtak, ami a teljes bevétel 15 százalékát jelentette. Elemzők szerint Kínában a következő időszakban megfeleződhet a kereslet az okostelefonok iránt a nem csituló járvány következtében.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.