Foglalkoztatási alap garantálja a munkahelyek megvédését

Megmaradnak a munkavállalókat támogató lehetőségek, de jelentős keret jut az álláskeresési támogatásokra is.

Magyar Nemzet
2020. 07. 03. 14:33
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A gazdaság újraindítását célzó kiemelt programokra, fejlesztésekre, beruházásokra, továbbá a foglalkoztatás elősegítésével kapcsolatos intézkedésekre a Gazdaságvédelmi Alapon keresztül nyújt forrást a költségvetés 2021-ben, kiemelt figyelmet fordítva a járvány hatásaira. A Gazdaságvédelmi Alap fontos része a Nemzeti Foglalkoztatási Alapból létrejött Gazdaságvédelmi Foglalkoztatási Alap.

Az alapon belül a kiemelt területek megmaradnak, a források átcsoportosítása a koronavírus-járvány miatt állásukat elvesztők mielőbbi munkába állását segítik. Ahogy arról már beszámoltunk, a kormány a keresetek gyorsuló emelkedésével és a foglalkoztatás ismételt növekedésével számol 2021-ben.

A foglalkoztatási alapból a közfoglalkoztatásra, a közmunkások elsődleges munkaerőpiaci visszatérésére, a létszámleépítések miatt kialakuló munkanélküliség megakadályozására, a fiatalok és hátrányos helyzetű csoportok vállalkozóvá válására, valamint foglalkoztatásuk ösztönzésére is kiemelt figyelmet fordít. Megmaradnak a munkavállalók átképzését, szakképzését támogató lehetőségek, de jelentős keret jut az álláskeresési támogatásokra is. Aktív munkaerőpiaci eszközökre nem csak a központi keret áll rendelkezésre, a helyi sajátosságokat figyelembe véve decentralizált keretből is igényelhetnek forrást a megyei kormányhivatalok, valamint a főváros.

Idén júliustól felváltotta az egészségbiztosítási és munkaerőpiaci járulékokat a társadalombiztosítási járulék, amelynek befolyó összegéből 8,1 százalékot az adóhatóság a foglalkoztatási alapnak utal. A programok finanszírozására némileg kisebb összeg jut jövőre, mint az idén. Ennek oka, hogy az átmenetileg lassuló bérdinamika miatt kevesebb adó- és járulékbevétel várható, illetve a szakképzési hozzájárulásból érvényesíthető kedvezmények emelkednek.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.