Friss üzemanyaggal folytatja működését a Budapesti Kutatóreaktor

A reaktorok anyagainak tulajdonságait, a nukleáris üzemanyagciklus jellemzőit is tanulmányozzák.

2020. 09. 16. 17:20
null
A fissziós (atommag-hasadásos) és a fúziós kutatásokat az energiatudományi központban végzik Fotó: Éberling András Forrás: Magyar Nemzet
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Megkapta a Budapesti Kutatóreaktor (BKR) a következő néhány évi működéséhez szükséges nukleáris üzemanyagot az MTA Energiatudományi Kutatóközponttal 2019-ben aláírt szerződés alapján a TVEL-től – közölte az üzemanyaggyártó anyacége, a Roszatom.

A BKR-ben tudományos és gyakorlati kutatásokat végeznek az atomfizika és az anyagtudomány terén, a magyarországi atomenergetikai fejlesztéseket célzó kutatásokat is beleértve. A BKR a Budapesti Neutronközpont fő kutatási létesítménye, amelyben a reaktorok anyagainak tulajdonságait, valamint a nukleáris üzemanyagciklus jellemzőit tanulmányozzák.

Fotó: Éberling András/Magyar Nemzet

Az Energiatudományi Kutatóközpont, amely 2020. szeptember elsején lett 70 éves, jelentős szereppel bír a paksi atomerőmű üzemeltetésének támogatásában. A kutatások egyebek között az alábbi területekre terjednek ki:

  • reaktort alkotó anyagoknak a sugárzás következtében bekövetkező öregedése,
  • a radioaktív hulladék kezelése,
  • a nukleáris üzemanyagciklus zárása,
  • a nukleáris reaktorok fizikája,
  • és a nukleáris üzemanyag termomechanikai tulajdonságainak kutatása.
  • Az 1959-ben üzembe helyezett kutatóreaktor több, teljes körű modernizáláson esett már át
    Fotó: Éberling András/Magyar Nemzet

    – A BKR különleges helyet foglal el a TVEL és Magyarország kapcsolatának történetében, ugyanis a létesítmény több mint 60 éve orosz nukleáris üzemanyagot használ. Összehasonlításképpen: a paksi atomerőmű legelső egységét 38 éve állították üzembe

    – közölte Oleg Grigorjev, a TVEL Rt. kereskedelmi és nemzetközi üzletfejlesztési alelnöke. – A kutatóreaktor megépítésének fontos szerepe volt abban, hogy az atomfizika terén Magyarországon jelentős tapasztalat halmozódhatott fel az elmúlt évtizedekben, ami különösen fontos egy fejlett atomenergetikai iparral rendelkező ország számára. A magyar szakemberek részt vesznek az atomerőművek nukleáris üzemanyagának fejlesztését célzó projektekben: a paksi atomerőmű meglévő VVER–440 reaktorai, illetve a leendő Paks II atomerőmű VVER–1200-as blokkjainak vonatkozásában – tájékoztatott a cég tisztségviselője.

    A BKR Közép-Európa legnagyobb teljesítményű kutatóreaktorainak egyike.

    A szovjet VVER-projekt alapján épült reaktort 1959-ben helyezték üzembe, azóta többször is teljeskörűen modernizálták. A reaktor eddigi teljes üzemideje alatt végig orosz gyártású üzemanyagot használt, aktív zónáját 2012 óta kizárólag alacsony dúsítottságú üzemanyaggal töltik fel.

    A téma legfrissebb hírei

    Tovább az összes cikkhez chevron-right

    Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

    Címoldalról ajánljuk

    Tovább az összes cikkhez chevron-right

    Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.