Benyújtották Paks II létesítési engedélykérelmét

Újabb mérföldkőhöz ért Magyarország legnagyobb beruházása: a paksi atomerőmű két új blokkjának létesítésére vonatkozó engedélykérelem kedden reggel megérkezett az Országos Atomenergia-hivatalhoz, amely várhatóan 15 hónapot fordít az élbírálásra nemzetközi szakértők bevonásával. A dokumentáció benyújtásának alkalmából Süli János, a projektért felelős miniszter hangsúlyozta: a tervek megfelelnek a hazai és az uniós előírásoknak, az előkészítést nem akadályozta a járvány.

2020. 06. 30. 12:08
null
20200630 paks paks 2 bejelentesi sajtotajekoztato havran zoltan magyar nemzet Fotó: Havran Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Határidőre benyújtották a paksi atomerőmű 5. és 6. blokkjának létesítési engedélykérelmét az Országos Atomenergia-hivatalhoz (OAH), amelynek 12 plusz 3 hónap áll rendelkezésére, hogy jóváhagyja a Paks II atomerőművi fejlesztés terveit. A hatóság valószínűleg kihasználja majd a teljes időkeretet, hiszen igénybe veszi nemzetközi szakértők munkáját is – jelentette be Süli János, a paksi atomerőmű két új blokkjának tervezéséért, kivitelezéséért és üzembe helyezéséért felelős tárca nélküli miniszter.

Süli János paksi sajtótájékoztatóján kifejtette: a dokumentáció 283 ezer oldalt tesz ki, hétfőn este kezdték átküldeni, ma reggel pedig a hatóság nyugtázta, hogy megérkezett. A beadványozás arról szól, hogy minden követelménynek megfeleljen a létesítmény. Ez az engedélyezés a legjelentősebb mind közül, hiszen magukra az atomerőművi blokkokra vonatkozik.

Fotó: Havran Zoltán

A jelenlegi ütemterv szerint Paks II két új blokkja 2029-ben és 2030-ban állhat kereskedelmi üzembe, és hatvan év üzemelésre tervezték azokat. A 4000 milliárd forintos költség fix ár, amit az Európai Bizottság hagyott jóvá, vagyis attól eltérni nem lehet, csak újabb jóváhagyás alapján. A miniszter felidézte: a testület számításai szerint 7,35 százalék nyereséget termel a létesítmény.

A magyar és az európai uniós előírásoknak is megfelel a dokumentáció, a járvány nem akadályozta a munkavégzést Süli János tájékoztatása szerint. Emlékeztetett: a Paks II projekt gazdaságosan és biztonságosan lesz képes ellátni a feladatát, olcsó áramot szolgáltatva az ipari és a lakossági fogyasztóknak is.

Fotó: Havran Zoltán

– A már elkezdett földmunkák érvényes tervekkel és engedélyekkel rendelkeznek, erre Brüsszel is rábólintott – hangsúlyozta Süli János a sajtóban megjelent vádakra reagálva, majd hozzátette, hogy nincs kockázata annak, hogy a munkagödrök esetleg nem jó helyre kerülnek. Elmondta azt is, hogy a médiában megjelentekkel ellentétben soha nem volt arról szó, hogy megkezdenék az alaplemez-betonozást a földmunkákkal együtt, az majd csak a létesítési engedély kiadása után lehetséges. – Megnyugtatok mindenkit, hogy az európai gyakorlattól eltérő munkákat nem végzünk, a projekt továbbra is teljes mértékben megfelel az uniós előírásoknak – fejtette ki a miniszter.

„A mai napon fontos szakasz zárul le Paks II építésének előkészítésében, amely egy korszerű, 3+ generációs atomerőmű lesz” – jelezte közleményben Alekszej Lihacsov, a Roszatom vezérigazgatója. Hozzátette: a tervdokumentáció a cég és magyar partnerei együttműködésével készült. – Az új magyar atomerőművi blokkok építése a karbonmentes energiatermelést biztosító atomenergetika növekvő szerepéről tanúskodik, amely elősegíti a klímavédelmi célok elérését – hangsúlyozta a cégvezető.

Az engedélyezési eljárás július 1-jén kezdődik, a hatékony munkaszervezés érdekében a több tízezer oldalnyi dokumentáció feldolgozását külön munkaprogram keretében végzi az OAH – közölte a hatóság. A feladat összetettségét jól jelzi, hogy az eljárás alatt a szervezet 180 munkatársának több mint a fele közvetlenül részt vesz az engedélyezésben. Az OAH hivatalosan is kezdeményezte, hogy a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség 2020 végétől független nemzetközi szakértőcsoporttal értékelje a létesítési engedélykérelem alapját képező előzetes biztonsági jelentést. A létesítési engedélykérelem benyújtását követően legkorábban három hónappal lehet benyújtani építési engedélykérelmeket bizonyos terület-előkészítő munkálatokra, valamint a hosszú gyártási idejű berendezések, például reaktortartály gyártására. A nukleáris biztonság szempontjából fontos építmények építési engedélyezési eljárása is megindulhat a három hónapos határidőt követően, azonban ezen engedélyeket az OAH a létesítési engedély kiadása előtt nem adhatja ki. Az építkezésnél kiemelt figyelmet igényel, hogy a beruházási terület szomszédságában üzemelő paksi atomerőmű, valamint a kiégett kazetták átmeneti tárolója továbbra is biztonságosan működjön.

Tízemeletnyi papír

  • A megalapozó és kiegészítő, valamint a háttérdokumentumok 283 ezer oldalt tesznek ki.
  • Ha az oldalakat egymásra helyeznénk, 28,3 méter, vagyis egy tízemeletes ház magas lenne.
  • Egymás után fektetve 84 kilométer hosszú lenne a sor, ami nagyjából a Budapest és a Balaton közti távolság.
  • Ha egymás mellé terítenénk, akkor majdnem két és fél futballpályát vagy 42 kosárlabdapályát fednének le.
  • A dokumentummennyiség hétezer mérnökhallgató szakdolgozatának felel meg, a Budapesti Műszaki Egyetemen két év alatt szereznek ennyi mérnökdiplomát.
  • Az 1,4 tonna papír tizennyolc 76 kilogrammos ember tömegének felel meg.
  •  

    A téma legfrissebb hírei

    Tovább az összes cikkhez chevron-right

    Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

    Címoldalról ajánljuk

    Tovább az összes cikkhez chevron-right

    Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.