Helyreállt az év végére a pénzügyi egyensúly a Mátrai Erőműben

Valaska József, a társaság igazgatóságának elnöke a tavalyi év eredményeiről szólva közölte, hogy a vállalat 2018-ban 795 millió forint adózás előtti eredményt realizált.

2019. 02. 13. 7:34
null
Az innovatív fejlesztési elképzelések kedvező helyzetbe hozzák a Mátrai Erőművet Fotó: Bach Máté
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Február 28-án 11 órára hívta össze a Mátrai Erőmű (ME) Zrt. igazgatósága a 2018-as üzleti évet lezáró közgyűlést – tájékoztatta a Magyar Nemzetet Valaska József, a társaság igazgatóságának elnöke. A tavalyi év eredményeiről szólva közölte, hogy a vállalat 2018-ban 795 millió forint adózás előtti eredményt realizált. Mivel a visontai, 16 megawatt (MW) kapacitású napelemparkot értékesítette az ME Zrt., a létesítményért korábban kapott adókedvezményt vissza kellett fizetnie az államkasszába. Emiatt a tavalyi átalakításokkal fenntartható üzleti pályára állított vállalat adózott eredményének sorában végül 817 millió forint veszteség szerepel.

A 800 millió forintot megközelítő pozitív adózás előtti eredményre annak fényében érdemes tekinteni, hogy a vállalat az előző üzleti évet megdöbbentő mértékű, 9,1 milliárdos veszteséggel zárta, amelynek hatásai 2018-ban is érezhetőek voltak. Így a Mátrai Erőműnek a tavalyi első félévben is 5,9 milliárdos adózás előtti veszteséget kellett elkönyvelnie. A tulajdonosváltást követően kinevezett menedzsment az erőmű teljes működését újra­szervezte. Ennek részeként a Mátra már csak másnapra, vagy napon belül értékesít áramot, és új technológiákkal csökkentették a lignit befagyásának kockázatát is.

Az elmúlt évben végrehajtott intézkedések nyomán a Mátrai Erőmű külfejtéses bányáiból mintegy 7,8 millió tonna lignitet termeltek ki, összesen 7,587 milliárd forint értékű beruházást hajtottak végre. Ebből az összegből felújításra több mint négymilliárdot, a Keleti bánya megnyitására 3,2 milliárd forintot, míg a bükkábrányi és a halmajugrai új napelemes beruházásokra további másfél milliárd forintot fordítottak.

A Mátrai Erőmű pénzügyi egyensúlyának helyreállításával, illetve hogy a cégvezetés az idei évben javuló piaci körülményekre és kiegyensúlyozott működésre számít, a vállalat 11,2 milliárd forint osztalék kifizetését is tervezi. Az eredménytartalékból folyósított osztalékot a társaság adósságkonszolidációja indokolja, amellyel a menedzsment mozgásteret nyer a fejlesztési célú tőkebevonásra. A vállalat tavaly ősszel tette közzé, hogy – a nemzeti energiastratégiával összhangban – a megújuló energiatermelésben, a rendszerszabályozásban és az energiatárolásban jelentős beruházásokat tervez, mindezzel a piaci pozíciójának megőrzését célozza.

Az Opus Global Nyrt. többségi irányítása alá tartozó lignittüzelésű Mátrai Erőmű a 966 MW-os beépített kapacitásával Magyarország második legnagyobb erőműve, tavaly 5353 gigawattóra (GWh) villamos energiát termelt, a belföldi előállítás 17,51 százalékát. Emellett biomassza hasznosításával 645 GWh, míg a 16 MW-os napelemparkkal 21 GWh villamos ener­giát táplált a hálózatba, miközben a vállalat 25 200 tonnával csökkentette szén-dioxid kibocsátását.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.