Helytelenül kezeli nukleáris hulladékát Ausztria

Az atomerőművi projekteket támadó ország ellen kötelezettségszegési eljárást indított az Európai Bizottság.

2020. 11. 06. 9:15
null
A Hinkley Point C építését nem akasztotta meg Bécs támadása Fotó: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hivatalos levelet küldött az Európai Bizottság Ausztriának, Horvátországnak és Olaszországnak október 30-án, és ismételten jelezte, hogy

a három ország nem tesz eleget a radioaktív hulladékkezelés európai uniós irányelvének.

A megkeresés a kötelezettségszegési eljárás első lépése.

A használt radioaktív üzemanyagról és a radioaktív hulladékokról szóló direktíva részben az atomerőművi áramtermelésből, illetve a nem energetikai célú – kutatóreaktorokból, a mezőgazdaságból és az egészségügyből – származó radioaktív hulladékok kezeléséről úgy rendelkezik, hogy arról annak a tagállamnak kell gondoskodnia, illetve abban az országban kell elhelyezni véglegesen, ahol keletkezett.

Az irányelv az egész EU-ra kiterjedő keretben szabályozza a kiégett fűtőelemek és a radioaktív hulladék felelősségteljes és biztonságos kezelését magas szintű biztonság mellett, a jövő generációkra háruló indokolatlan terhek elkerülése érdekében – idézte fel az EB. Hozzátette, hogy

kifejezetten előírja a tagállamoknak, hogy dolgozzanak ki és hajtsanak végre nemzeti programokat a területükön keletkező kiégett fűtőelemek és radioaktív hulladékok kezelésére, a keletkezéstől az ártalmatlanításig.

A tagállamoknak először 2015 augusztusáig kellett bejelenteniük nemzeti programjaikat. A három fenti országnak most két hónap áll rendelkezésére, hogy válaszoljon a bizottságnak, ennek hiányában a testület indokolással ellátott véleményt küldhet, ami az uniós kötelezettségszegési eljárás második szakaszát jelenti.

A három ország közül különösen Ausztria esete érdekes, hiszen atomerőművel nem rendelkezik, az egyéb forrásokból – így kutatóreaktorból is – keletkezik radioaktív hulladéka. Bécs – ahol a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség székhelye is található – úgy véli, hogy a nukleáris alapú áramtermelés nem biztonságos, ezért minden lehetséges eszközzel támadta Magyarországot és Nagy-Britanniát is az Európai Bizottságnál és Európai Bíróságnál abban a reményben, hogy meg tudja akadályozni a Paks II és a Hinkley Point C atomerőművi beruházásokat.

A Hinkley Point C építését nem akasztotta meg Bécs támadása
Fotó: Reuters

Mindkét projekt zavartalanul halad tovább, hiszen sem a bizottság nem adott helyt a Bécsből küldött kereseteknek, sem a bíróság a fellebbezéseknek. Figyelemre méltó, hogy

a nukleáris technológia veszélyességére hivatkozó Ausztria a saját radioaktív hulladékának kezelésére nem rendelkezik az Európai Bizottság által elfogadható kezelési és ártalmatlanítási tervvel.

Olaszország nagy feladat előtt áll, hiszen négy, már véglegesen leállított atomerőművet kell leszerelnie, vagyis tetemes mennyiségű radioaktív hulladék kezelését kell megoldania. A feladatot az állami tulajdonú Sogin végzi. A cég tervei szerint felszíni, magasabb biztonsági fokozatú végleges tárolókká alakítaná át a Caorso atomerőmű meglévő épületeit. A hulladék hetven százalékát jelenleg Szlovákiában kezelik, a folyamat során csökken a sugárzás mértéke és a térfogat is.

Horvátországnak nincs saját atomerőműve, de kap nukleáris alapon termelt villamos energiát a jugoszláv időkben épült, Szlovénia területén fekvő Krško létesítményből, ami a 20 éves üzemidőhosszabbítást követően 2043-ig működhet.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.