Paks II-re nézve is kedvező döntést hozott az Európai Bíróság

Ismét elbukott Ausztria atomenergia-ellenes fellépése, miután az Európai Bíróság helyt adott a bizottság korábbi állásfoglalásának, vagyis annak, hogy a brit Hinkley Point C atomerőmű üzemeltetőjének nyújtandó állami támogatás jogszerű. Ez alapján a Paks II ellen indított hasonló eljárást a magyar fél számára kedvező módon zárhatja le a testület.

2020. 09. 22. 15:54
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ausztria keresete ellen, az Európai Bizottság korábbi határozatát jóváhagyva döntött kedden az Európai Bíróság az Egyesült Királyságban, Somersetben található Hinkley Point atomerőmű C egysége létesítésének tervezett állami támogatása ügyében. A döntés az alapján nem mondható meglepőnek, hogy tavasszal – ahogyan azt a Magyar Nemzet megírta –, Gerald Hogan, a bíróság főtanácsnoka azt javasolta a testületnek, hogy mondja ki: az Egyesült Királyság jogszerűen járt el a támogatás kidolgozásakor. Paks II hasonló jóváhagyásban reménykedhet.

Az egység 2023-tól hat évtizeden keresztül termelne villamos energiát. A jövőbeli üzemeltető, az EDF Energy leányvállalata, az NNB Generation kapná a három részből álló támogatást.

  • Az intézkedések egyike egy kompenzációs különbözeti szerződés, amely a Hinkley Point C által termelt áram értékesítésének árstabilitását biztosítaná.
  • A második az NNB Generation befektetői és az Egyesült Királyság energiaügyi és éghajlatváltozási államtitkára közötti megállapodás, amely kártalanítást biztosít abban az esetben, ha az erőművet politikai okokból a hatvan éves tervezett üzemidő előtt bezárnák.
  • A harmadik intézkedés egy hitelgarancia, amelyet az Egyesült Királyság nyújt az NNB Generation által kibocsátandó kötvényekre, biztosítandó a minőségi kötvény tőkéjének és kamatainak időben történő megfizetését.
  • A Hinkley Point C kivitelezése jelentősen késett a jogi huzavonák miatt
    Fotó: Reuters

    Az Európai Bizottság 2014. októberi határozatában

    jóváhagyta a fenti intézkedéseket, azokat a belső piaccal összeegyeztethető állami támogatásnak minősítette, mivel nem befolyásolják hátrányosan a villamosenergia-termelés kereskedelmi feltételeit a közös érdekkel ellentétes mértékben.

    Ausztria e határozat hatályon kívül helyezését kérte az Európai Unió törvényszéke előtt, amely azonban 2018. július 12-i ítéletével elutasította e keresetet. Bécs ezután fellebbezett, ezt utasította most el a bíróság. Ausztria érvelése, amely szerint egy új atomerőmű építése nem minősül közös érdekű célkitűzésnek, a bíróság szerint megalapozatlan, hiszen a jogszabályok nem követelik meg, hogy a támogatás közös érdekű célt kövessen.

    A Paks II beruházás látványterve
    Fotó: Paks II. Zrt.

    A bíróság emlékeztetett továbbá, hogy

    a tagállamok szabadon határozhatják meg az energiaforrások kiaknázásának feltételeit, a különböző energiaforrások közötti választást és az energiaellátás általános szerkezetét, és nem zárható ki, hogy e választás a nukleáris energiára essen.

    Szinte szóról szóra ugyanez a huzavona zajlott, illetve zajlik Bécs, valamint a bizottság és a bíróság között Paks II esetében is. Brüsszel 2015 végén indított vizsgálata és számításai eredményeként kimondta, hogy a Paks II beruházás nyereséget hoz, az eltérő forgatókönyvek alapján kalkulált végeredmények középértéke 7,35 százalék. A testület szerint egy piaci befektető ennél fél százalékponttal magasabb hozamot várna el, ezért a bizottság véleménye szerint van a projektben a szigorú vizsgálati szempontok alapján kimutatható állami támogatás.

    Ám az arányos a kitűzött célokkal, például az ellátásbiztonság erősítésével.

    A brüsszeli jóváhagyást 2018 februárjában támadta meg Ausztria, amit a bíróság elutasított, majd Bécs fellebbezett. Most, hogy megszületett az ítélet a brit ügyben, a magyar beruházást érintő, ez időre felfüggesztett eljárás is folytatódhat. Az, hogy a bíróság az Európai Bizottság határozata mellett döntött, jó jelként értékelhető Paks II szempontjából.

    A téma legfrissebb hírei

    Tovább az összes cikkhez chevron-right

    Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

    Címoldalról ajánljuk

    Tovább az összes cikkhez chevron-right

    Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.