Itthon csökken, Európában nő a jövedelmek közti különbség

Mérséklődnek az egyenlőtlenségek az Európai Unió országai között, ám a tagállamokban nőnek a régiós különbségek. Idehaza fordított a tendencia.

Nagy Kristóf
2019. 11. 03. 8:36
null
Év közben, ha szükséges, több helyen is jöhet a keresetek korrekciója Fotó: MTI/Varga György
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A készségek mellett a lakóhely is befolyásolja a keresetek és az életminőség közötti különbségeket. Az Európai Unióban a tagállamok között mérséklődnek ugyan az egyenlőtlenségek, ellenben az országokon belül, a régiók között többségében nő a szakadék a szegények és gazdagok között – derül ki az Eurofound összefoglalójából.

A nagyvárosi, fővárosi térségek előnyéhez hozzájárul a vidékhez képest jóval több magas hozzáadott értékű munkahely, az állások közötti nagyobb választék és az oktatás, képzés hozzáférhetősége. Ezek mellett a mindennapi élet szempontjából fontos tényezők – például szórakozás, bevásárlási lehetőségek – is mérvadók, együttesen pedig már kompenzálják az egyébként jóval magasabb lakhatási, megélhetési költségeket. A képzettebb fővárosi, nagyvárosi lakosság pedig további vállalkozásokat vonz ezekbe a térségekbe. A folyamat az agglomerációk szempontjából is kedvező.

Az elemzés ugyanakkor rámutat arra, hogy a nagyvárosi, fővárosi térségek a vidéki régiók rovására növekednek. Az erősen urbanizált részeken az alkalmazottak 85-90 százaléka a szolgáltatásokban dolgozik, jellemzően a versenyszféra cégeinél. Ezzel szemben a vidéki településeken a szektort leginkább a közszféra adja, amelynek létszáma mindenhol csökken. A jelentés megállapította, hogy a technológiai fejlődésből elsősorban a nagyvárosok profitálhatnak, a fejlett gazdaságokban pedig a folyamat során várhatóan tovább nőnek a különbségek a szegényebb és gazdagabb társadalmi rétegek között.

Magyarországon az európai trendekkel ellentétben csökkent a különbség a legjobb fizetésekkel kecsegtető budapesti térség és a legalacsonyabb kereseteket kínáló Szabolcs-Szatmár-Bereg megye között.

Habár a nettó kereseteket figyelembe véve az eltérés még mindig jelentős, az elmúlt években – ha lassan is – szűkült az olló.

Sok fogyatékkal élőt veszélyeztet a szegénység

A fogyatékkal élők közel 30 százalékát fenyegeti a szegénység vagy a társadalmi kirekesztődés az unióban – közölte az Eurostat. A nyilvántartottak felének Bulgáriában okozhat nehézséget a megélhetés, míg például Szlovákiában az arány a 20 százalékot sem éri el. Nálunk jobb a helyzet az uniós átlagnál, a fogyatékkal élők valamivel több mint negyede van kitéve a szegénységnek.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.