Itthon talpon az utazási iroda

Egyelőre tart a krízisállapot a hétfőn csődbe ment Thomas Cook turisztikai konszern leánycégeinél, amelyek még talpon vannak a hét során dominószerűen egymást követő piacok bedőlései után is.

2019. 09. 27. 11:30
null
Több szálloda is nehéz helyzetbe kerülhet, amelyek eddig főleg a Thomas Cook leánycégei által hozott vendégekre építettek Fotó: Havran Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egyelőre tart a krízisállapot a hétfőn csődbe ment Thomas Cook turisztikai konszern leánycégeinél, amelyek még talpon vannak a hét során dominószerűen egymást követő piacok bedőlései után is. A brit, a lengyel, az osztrák vonalak után a német leányvállalat következett, amely csődvédelmet kért az Öger Tours, a Bucher Reisen és a Neckermann Reisen utazási irodákat is birtokló teljes németországi érdekeltségre. Egyelőre 140 ezer német utasról lehet tudni, akik külföldi nyaralóhelyeken rekedtek a Thomas Cook ügyfeleként. Nagy lehet a baj a német vonalon, mivel az utaztató a közelmúltban áthidaló hitelt is kért az ottani kormánytól, azt azonban nem kapta meg, holott a szintén a csoporthoz tartozó Condor-légitársaságnak korábban odaítélték ezt a támogatást.

Több országban állami beavatkozásra is szükség van a csődhelyzet miatt kialakult krízisállapot orvoslására, nem ritka, hogy egyszerre több száz munkahely, üzlethelyiség vagy partnervállalkozás lehetetlenült el, és például több olyan szálloda jövője vált bizonytalanná a Földközi-tenger térségében, amelyek eddig a neckermannos utakra építettek.

A magyar piacon lévő leányvállalat, a Neckermann Magyarország tartja magát a válsághelyzetben. A patinás utazási iroda újabb közleményt adott ki, amelyben megerősítette hétfői közlését, miszerint az anyacég csődje ellenére továbbra is van kilátás a biztonságos működésre.

Több szálloda is nehéz helyzetbe kerülhet, amelyek eddig főleg a Thomas Cook leánycégei által hozott vendégekre építettek
Fotó: Havran Zoltán

– A Thomas Cook cégcsoport egyes további külföldi tagjainak csődjére vonatkozó közlemények és hírek kapcsán a cégünkhöz érkezett érdeklődésekre válaszolva jelenleg csak megerősíteni tudjuk a 2019. szeptember 23-i közleményünkben foglaltakat. Továbbra is annak érdekében dolgozunk, hogy a külföldi anyacég helyzetéből adódó nehézségeket megoldjuk, és cégünk jelenlegi stabilitását megőrizzük – áll az utazásszervező közlésében.

Iparági értesülések szerint a csődbe ment Thomas Cook jelentős piaci helyét hamar betöltik a versenytársak, sőt kínai érdeklődő is akadhat a bedőlt vállalat és külföldi érdekeltségeinek megvásárlására.

A Magyar Utazási Irodák Szövetsége is állást foglalt. Molnár Judit elnök a Trend Fm-nek azt mondta, hogy a görög szigetek és Törökország szenvedi meg a legjobban a helyzetet. Szavai szerint itthon nem rázza meg az utazási irodák piacát a brit cég csődje, mert sokan az egyéni internetes foglalás helyett inkább visszatérnek az irodákhoz, mert a jelen geopolitikai helyzetben felértékelődött a biztonság, és megnyugtató, hogy probléma esetén tudnak kihez fordulni a külföldön lévők.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.