Jön az új turisztikai rendszer

A magyarországi szálláshelyek vendégforgalmáról valós idejű információkat a második fél évtől digitálisan gyűjtő szisztéma információs weboldala már elindult.

2019. 03. 29. 5:45
null
A szakembereknek legfontosabb mérőszámokat anonimizált módon gyűjtik majd Fotó: Teknős Miklós
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Közeledik a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ, az NTAK digitális rendszerének bevezetése. A magyarországi szálláshelyek vendégforgalmáról valós idejű információkat a második fél évtől digitálisan gyűjtő szisztéma információs weboldala már elindult.

Az Ntak.hu internetes címen a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) által létrehozott portál részletesen bemutatja a 2019 során szakaszosan élesedő, alapvetően a piacfehérítést, a tisztességes iparági szereplők versenyhelyzetének javítását célzó átfogó digitális rendszer lényegét, illetve a hasznos tudnivalókat.

A szakembereknek legfontosabb mérőszámokat anonimizált módon gyűjtik majd
Fotó: Teknős Miklós

Az ellenzéki oldal által korábban félremagyarázott NTAK – noha idővel minden típusú szálláshelyen „látja” majd, kik fordultak meg a kereskedelmi egységben, hány napig tartózkodtak ott és mennyit költöttek – a balos téveszmékkel ellentétben egyáltalán nem a turisták megfigyelését célozza, tehát nem kell attól tartania a belföldi utazóknak, hogy a jövőben rájuk száll az adóhatóság, vagy hogy a fogyasztási szokásaik illetéktelen kezekbe kerülnek, különféle hatóságok tudomására jutnak.

Az NTAK ugyanis nagyjából ugyanazokat az információkat gyűjti majd, amit a statisztikai hivatal évek óta jegyez a szálláshelyek papíralapú jelentései alapján.

A korszakváltó rendszer arra lesz jó, hogy általa anonimizált, tehát személyes adatot nem tartalmazó módon láthassák a szakemberek a legfontosabb mérőszámokat, azaz hogy egy adott régióba hány turista, mely országból érkezett, hány napot töltött a hazai szálláshelyen és milyen szolgáltatásokat vett igénybe, a kapcsolódó költéssel együtt.

Tehát az adatszolgáltató központ semmilyen személyes adatot nem fog tárolni és kezelni a vendégekkel kapcsolatban, mert, mint azt a rendszer szakmai előkészítői mondták, azokra senki nem kíváncsi.

Erről korábban Guller Zoltán, az MTÜ vezérigazgatója is beszélt lapunknak, aki elmondta: ahhoz, hogy tovább fejlődjön a turisztikai ágazat, hogy a vállalkozások még inkább kihasználhassák a biztonság és a fejlődő nemzetgazdasági terület elő­nyeit, a hatékony országmarketing érdekében korszerűsíteni kell a statisztikai adatgyűjtést.

Az új, horvátországi mintára kidolgozott digitális rendszerre való átállásban az állami szervezet minden segítséget megad a cégeknek. A kisebb, legfeljebb nyolcszobás szálláshelyek számára például a nyárra kidolgozzák az egyszerűsített szálláshelykezelő szoftvert, amit ingyen rendelkezésre bocsátanak.

A portálon felsorolják azt is, hogy az egyes szállástípusoknak (a hoteltől a közösségi szobamegosztókig) mikor és milyen módon kell átállniuk az NTAK-ra, ebből a vendégek is könnyedén eligazodhatnak a számukra egyébként lényegében észrevehetetlen változás kapcsán.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.