Kapós lett a magyar zöld kötvény

Az Államadósság-kezelő Központ a Föld napján új, fix kamatozású, harmincéves futamidejű intézményi forint alapú zöld államkötvényt bocsátott ki. A pénzügyminiszter bejelentette: a jelentős túlkereslet a bizalom jele a magyar gazdasággal szemben, s az eredmények azt mutatják, már nemcsak külföldön, hanem itthon is keresettek a zöld kötvények.

Horváth Éva
2021. 04. 22. 19:01
null
Varga Mihály és Kurali Zoltán Forrás: PM
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Minden várakozást felülmúlt a befektetői bizalom a piacra dobott magyar zöldkötvények iránt, amit az aukción kialakult, 3,69 százalékos hozamszint is jelez – fogalmazott Varga Mihály a csütörtöki kötvénykibocsátás után. A Föld napjára időzített esemény alkalmából a pénzügyminiszter ismertette: az Államadósság-kezelő Központ (ÁKK) harmincmilliárd forint értékben bocsátott ki zöld magyar államkötvényt; az eredetileg felajánlott húszmilliárd forintos mennyiséggel szemben a kereslet 140 milliárd forintot tett ki. A pénzügyminiszter szerint ezzel

bebizonyosodott, hogy most már nemcsak a külföldi piacokon – eurókötvény- és jenkötvény-értékesítéssel – sikerült forrásokat gyűjteni a fenntarthatósági beruházásokra, hanem Magyarországon is keresettek a zöldkötvények.

Mint a Pénzügyminisztérium jelezte, a kibocsátás célja a fenntartható hazai tőkepiacok fejlesztése, a befektetői lehetőségek sokszínűségének fokozása, valamint az adósság futamidejének hosszabbítása. Miközben hazánk zöldkötvény-kibocsátásai a kormány integrált energia- és éghajlat-stratégiájának támogatását is szolgálják. Vagyis az így befolyó összegekből finanszírozható a büdzsé hiányának egy része, az államadósság megújítása, valamint azok a fejlesztések, reformok, amelyek előmozdítják az alacsony szén-dioxid-kibocsátású, az éghajlatváltozás hatásaival szemben ellenállóképes és környezetileg fenntartható gazdaságra való áttérést.

Varga Mihály (b) és Kurali Zoltán (j) is elégedett a csütörtöki zöld kötvény-aukcióval
Fotó: PM

Az ÁKK vezérigazgatója felidézte, hogy a 2021-es finanszírozási tervben kilencvenmilliárd forintnyi zöld magyar államkötvény kibocsátása szerepel. Az aukciója negyedévente várható, amely az adósságportfolió átlagos hátralévő futamidejének hosszításában is nagy szerepet játszhat. Kurali Zoltán továbbá tájékoztatott arról, hogy a hazai 14 elsődleges állampapír-forgalmazóból 13 adott be ajánlatot, összesen 189 darabot, amit nagy sikernek tart.

A zöld államkötvény mellett csürtökön az ÁKK egyébként további harmincmilliárd forintért vitt piacra ötéves és 25 milliárd forintért tízéves lejáratú államkötvényt. Az ötéves kötvények aukcióján az elsődleges forgalmazók 107,38 milliárd forintnyi ajánlatából, megemelt értékesítéssel, 45 milliárdot fogadott el az ÁKK, az előző aukción kialakultnál 13 bázisponttal alacsonyabb, 1,73 százalékos átlaghozamon.

Nőtt Európa adóssága

Emelkedett az államadósság hazai össztermékhez (GDP) mért aránya tavaly az egy évvel korábbival összevetve az Európai Unióban és az euróövezetben is a koronavírus-járvány következményeként – közölte az Eurostat. Az euróövezetben az államadósság a GDP 98 százalékára nőtt a múlt év végére az egy évvel korábbi 83,9 százalékról. A 27 tagú unióban az államadósság a GDP 77,5 százalékáról 90,7 százalékára emelkedett. A legkedvezőbb helyzetben Észtország volt 18,2 százalékkal, Luxembourg 24,9 százalékkal, Bulgária 25 százalékkal és Svédország 39,9 százalékkal. Görögország volt a legrosszabb helyzetben, a GDP 205,6 százaléka volt az államadósság. Magyarország államadóssága a 2020 végén több mint 38 408 milliárd forint volt, ami a GDP 80,4 százalékának felelt meg. Ugyanez a mutató 2019 végén 65,5 százalékon, 2018 végén 69,1 százalékon, 2017 végén pedig 72,2 százalékon állt.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.