Kedvezőbb lett az infláció a vártnál az első őszi hónapban

Magyar Nemzet
2019. 10. 09. 12:42
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A fogyasztói árak átlagosan 2,8 százalékkal voltak magasabbak szeptemberben az egy évvel korábbiaknál, míg ­augusztushoz viszonyítva 0,1 százalékkal emelkedtek – jelentette a Központi Statisztikai Hivatal. A szezonálisan kiigazított éves maginfláció az előző havi 3,7 százalékról 3,9 százalékra nőtt. – Az infláció lassulását elsősorban a feldolgozatlan élelmiszerek és az üzemanyagok árindexének csökkenése okozta, míg a maginfláció emelkedését a piaci szolgáltatások árindexe magyarázza – közölte a Magyar Nemzeti Bank (MNB).

Suppan Gergely, a Takarékbank vezető elemzője szerint a 2,8 százalékos mutató alacsonyabb a vártnál, míg a maginfláció értékén látszik a forint gyengülése, amely megemelte a külföldi utazások árait. A szakértő úgy véli, az inflá­cióban továbbra is kettősség figyel­hető meg. Míg egyes piaci szolgáltatások árai meredeken emelkednek, részben a bérnyomás miatt is, az importált infláció negatív. A legnagyobb mértékben ugyanis a tartós cikkek árai estek, ami igazolja a jegybank várakozásait, miszerint ez mérsékli majd a hazai inflációt. Az elemző éves átlagban 3,4 százalékos mutatóra számít.

Virovácz Péter, az ING Bank ­vezető elemzője az MTI-nek jelezte, hogy a mutatók a jegybank friss előrejelzésével nagyjából összhangban alakultak, vagyis a monetáris politika szempontjából a friss adatok érdemi változást nem hoznak. Regős Gábor, a Századvég Gazdaságkutató makrogazdasági üzletágának vezetője is arra mutatott rá, hogy a várakozásoknál jóval kedvezőbben alakult a szeptemberi mutató, ami így a jegybanki cél alá került. Ez egyelőre igazolja az MNB szeptemberi döntését. Ám a maginflációs folyamatok erősödtek, tehát az inflá­ciós nyomás nem tűnt el a gazdaságból.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.