Kesztyűben és maszkban a kamionosok

2020. 03. 12. 11:15
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Megnehezedett és napról napra nehezedik a közúti áruszállítás Olaszország felé, de nem állt le – nyilatkozta kérdésünkre Árvay Tivadar, a Magyar Közúti Fuvarozók Egyesülete kommunikációs menedzsere. Elmondta: tegnap délelőtt vezették be az olasz hatóságok az úgynevezett felelősségvállalási nyilatkozat kötelező kitöltését minden közúti személy- és áruszállításban tevékenykedő gépkocsivezető számára, még a tranzitforgalomban is. Ezzel ismertetik el a sofőrökkel és áttételesen az őket foglalkoztató cégekkel, hogy tudatában vannak az Olaszországban fennálló vírusfertőzésnek, és megteszik az óvintézkedéseket.

Ezek közé tartozik, hogy a sofőrök védőmaszkot, gumikesztyűt használnak, fokozottan betartva a higiénés szabályokat. Ezek között szerepel a gyakori, legalább húsz másodperces, szappanos kézmosás, valamint a kézfertőtlenítő használata. Emellett kerülniük kell mindenfajta indokolatlan érintkezést a helyiekkel, a tranzitforgalomban pedig a lehető legrövidebb idő alatt kell elhagyniuk Olaszországot.

Árvay Tivadar jelezte, hogy a védőfelszerelés használatát már Magyarországon is megkövetelik a sofőröktől a logisztikai központokban, a fel- és lerakóhelyeken, gyakran akkor is, ha nem Olaszországból származó árut kezelnek. Megjegyezte: folyamatosan figyelik a hivatalos közléseket, mivel a helyzet óráról órára változhat. Jelenleg azok a korlátozások, amelyeket Olaszországban, illetve az Észak-Olaszországgal határos országokban – Szlovéniában, Ausztriában – bevezettek, nem érintik a közúti áruszállítást.

Mi több, az olasz hatóságok a gazdasági okok miatt bátorítják is a fuvarozókat, hogy szállítsák el az ottani helyszínekre szánt vagy onnan indított fuvarokat. A sofőrök ugyanakkor jelentős kockázatot is vállalnak, ami érezhető is a hazai vállalkozások tevékenységében. Árvay Tivadar még nagyságrendi becslést sem tudott adni az áruforgalom visszaeséséről, de lassulás kétségtelenül tapasztalható. Mint mondta, az unió más országaiba irányuló nemzetközi árufuvarozás kapcsán nincsen számottevő visszaesés, ám a határátlépések szigorítása lassítja a szállítmányok célba érkezését.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.