Több száz élelmiszeripari beruházás valósulhat meg a 2014 és 2020 között elérhető európai uniós támogatásokból. Nagy István agrárminiszter képviselői kérdésre adott írásbeli válaszából kiderült, hogy a Vidékfejlesztési programban az élelmiszer-feldolgozóknak meghirdetett felhívásokon eddig összesen 886 kérelem nyert támogatást, a megítélt forrás pedig megközelíti a 158 milliárd forintot.
A tárcavezető tájékoztatása szerint az ágazatnak elérhető támogatásokból a legnagyobb szeletet a zöldség-gyümölcs feldolgozással, illetve tartósítással foglalkozó vállalkozások hasították ki. A 2014 és 2020 közötti európai uniós fejlesztési időszakban eddig összesen 367 ilyen jellegű pályázat volt eredményes. Az elnyert támogatás esetükben meghaladja a 67,7 milliárd forintot. A húsipari cégek is jól szerepeltek a felhívásokon, így ebben a ciklusban közel 38 milliárd forintból összesen 246 húsfeldolgozást, tartósítást, illetve húskészítménygyártást érintő projekt valósulhat meg.
A nyilvánosságra került táblázatban szereplő adatok alapján a tejfeldolgozással és italgyártással foglalkozó vállalkozások közel azonos összeget nyertek el fejlesztési terveik megvalósítására. Előbbiek 12,6 milliárdból, utóbbiak közel 11,2 milliárd forintból gazdálkodhatnak. Az elnyert támogatásból a jövőben 64 tejfeldolgozást célzó projekt és 63 italgyártással összefüggő beruházás valósulhat meg. A legkisebb arányban a sütőipar képviseltette magát az élelmiszeripar számára meghirdetett pályázatokon. Az ágazatból összesen négy támogatási kérelem kapott pozitív bírálatot, az elnyert összeg alig haladja meg a 700 millió forintot.

Fotó: MTI/Balázs Attila
A miniszter ugyanakkor válaszában emlékeztetett arra, hogy a különböző ágazatokhoz tartozó kérelmeknek ugyanazon feltételeknek kellett megfelelniük, a felhívásokon belül egyetlen csoportnak sem különített el keretet a tárca. – Egyetlen ágazatot sem részesítettünk előnyben, a benyújtott kérelmek száma és a nyertesek közti arányok tehát teljes egészében a piaci igényeket tükrözték – mutatott rá Nagy István.