Kisebb lesz idén a gazdasági visszaesés az OECD szerint

Frissítette az OECD a világgazdasággal és az egyes országok gazdaságával kapcsolatos növekedési, illetve csökkenési becsléseit. Az idei év már jobban látszik a folyamatok alapján, a jövő évet illetően viszont pesszimistább lett a szervezet, bár azt megemlítik, hogy ha hatékony lesz a vakcinagyártás és -kiszállítás, akkor javulhat a helyzet.

2020. 12. 02. 19:15
A nemzetközi szervezet párizsi központja: stratégiát írnak a kkv-knak
Fotó: Europress
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Gazdaság Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) közzétette a világgazdaság és az egyes országok gazdasági helyzetére vonatkozó legfrissebb értékelését. Előzőleg szeptemberben adtak becslést, ahhoz képest módosultak a várakozások: az idei évet illetően nem látják olyan rossznak a helyzetet, mint három hónapja, ellenben a jövő évi optimista várakozásokból visszavettek. A magyarországi kilátásokat illetően is hasonlóan módosult a vélemény, ellenben a járványtól már teljesen megszabadult Kína gazdasága szinte robbanni fog jövőre a szervezet szerint.

A kedden ismertetett anyag szerint az idén a világgazdaság 4,2 százalékkal csökken, ami kisebb javulás, miután a párizsi székhelyű szervezet szeptemberben nagyobb, 4,5 százalékos visszaeséssel számolt. A jövő évre vonatkozó növekedési előrejelzését viszont a szeptemberben várt 5 százalékról 4,2 százalékra rontották le, 2022-re pedig 3,7 százalékos globális gazdasági bővülést valószínűsítenek.

Fotó: Europress

Ami Magyarországot illeti, az OECD szerint az idei évben a gazdaság 5,7 százalékkal gyengülhet a júniusban várt 8 százalékos esés helyett, viszont a jövő évre a júniusban becsült 4,6 százaléknál jóval kisebb, 2,6 százalékos növekedést várnak (szeptemberben nem foglalkoztak külön Magyarországgal). A munkanélküliségi rátára vonatkozó várakozást 6,3 százalékról 5 százalékra vágták vissza (ez egész kedvező, miután 2019-ben 3,4 százalék volt a munkanélküliség Magyarországon). Jövőre viszont a korábban számított 4,9 százalékkal szemben 6,4 százalékot várnak. 2022-ben 3,4 százalékos magyar gazdasági növekedésre és 5,7 százalékos munkanélküliségre számítanak.

A jelentés szerint az euróövezet idei GDP-je a szeptemberben várt 7,9 százalék helyett 7,5 százalékkal csökken, jövőre viszont 5,1 százalék helyett csak 3,6 százalékkal nő. Németország esetében az idei gazdasági csökkenés 5,5 százalék lesz (szeptemberben 5,4 százalékot vártak), amit jövőre viszonylag szerény, 2,8 százalékos növekedés követ a szeptemberben becsült 4,6 százalékkal szemben.

Kína esetében nem változtatott előrejelzésén az OECD, ami nem is meglepő, tekintettel arra, hogy már szeptemberben is elenyésző volt az új megbetegedések száma, és ez azóta sem változott, vagyis a járvány gyakorlatilag véget ért. Így Kína az a különleges eset, ahol még idén is növekedés lesz, mégpedig 1,8 százalékos mértékű, jövőre viszont szinte felrobban a gazdaság: 8 százalékos bővülést várnak.

Az Egyesült Államok idei várható gazdasági visszaesésével kapcsolatos adat minimális mértékben, 3,8 százalékról 3,7 százalékra módosult, a jövőre várt növekedési ütemet viszont a szeptemberben becsült 4 százalékról 3,2 százalékra csökkentették. Japán GDP-je az idén várhatóan 5,3 százalékkal csökken a szeptemberben jósolt 5,8 százalék esés helyett, a jövő évi növekedési előrejelzést ugyanakkor növelte az OECD, mégpedig 1,5 százalékról 2,3 százalékra.

Ami az Egyesült Királyságot illeti, továbbra is óriási az idei várható visszaesés: 11,2 százalék. Ezt jövőre 4,2 százalékos, majd 2022-ben 4,1 százalékos növekedés követheti, tehát az ország még 2023 elejére sem éri el a járvány előtti szintet.

A visegrádi országok közül Szlovákiában idén 6,2 százalékos csökkenésre számít az OECD, melyet jövőre 2,7 százalékos, 2022-ben pedig 4,3 százalékos növekedést követhet. Csehországban 6,8 százalékos lehet az idei csökkenés, amit jövőre lassú, mindössze 1,5 százalékos növekedés követ, 2022-ben pedig 3,3 százalékos lesz a bővülés. Lengyelország viszont egész jól megússza az idei évet 3,5 százalékos visszaeséssel, amit jövőre 2,9 százalékos, 2022-ben 3,8 százalékos növekedés vált fel.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.