Koronavírus: Bajba került a dísznövényágazat is

A teljes hazai dísznövényágazat megremeghet a koronavírus-járvány miatt. A mérsékelt kereslet hatására az éves árbevétel 60-70 százalékától esnek el a termelők és a kereskedők. A szakmai szervezet már elkészítette a válságmentő javaslatait, a károk enyhítését célzó intézkedésekről ma tárgyalnak az Agrárminisztérium illetékeseivel.

2020. 03. 26. 5:55
null
Ha sokan tönkremennek, elárasztja az import a piacot Fotó: Havran Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az éves árbevétel mintegy 60-70 százalékáról kell lemondaniuk a hazai dísznövényágazat szereplőinek a koronavírus-járvány miatt. Orlóci László, a Magyar Díszkertészek Szövetségének elnöke lapunknak elmondta: mivel a termesztésben és az értékesítésben a tavaszi időszak jelenti a főszezont, komoly érvágást okoz az ágazatnak a világjárvány. A szakember szerint a mostani válság számos vállalkozást a megszűnés veszélyével fenyeget. Mivel a legtöbbnek nincs tartaléka, ezért egy 60-70 százalékos kiesés a biztos csődöt jelenti, az újrakezdés – vis maior intézkedés nélkül – szinte kizárt.

A szövetség felmérése szerint az ágazat éves bevétele nagyságrendileg 465 milliárd forint, ebből az árudák és virágboltok forgalma mintegy 280 milliárd forintot tesz ki. Az elnök szerint a nagyobb kertészeti árudákban és virágboltokban alig van forgalom, csupán a kisebb boltokban, illetve közvetlenül a termelőknél találkozni vásárlókkal. Holott ebben az időszakban a korábbiaknál is fontosabb lenne, hogy az otthonukban ragadt emberek értelmes kikapcsolódást találjanak. – A kertészkedés – akár a kiskertben, akár a balkonon – nemcsak fizikailag, hanem mentálisan is hasznos elfoglaltságot jelent. Épp ezért a szövetség hamarosan kampánnyal szeretné népszerűsíteni az otthoni kertészkedést.

A kiskereskedők és a termelők mellet a szaporítóanyagok forgalmazásával foglalkozó cégek is komoly bajban vannak. A megrendelt áruk már a raktárakban állnak, több százmillió forintos tételben. – Ha a nagykereskedő nem tudja eladni a termékeket, abba minden valószínűség szerint belebukik a vállalkozása. Ha ez így lesz, akkor a következő évben vagy alapanyaghiány lép fel, vagy nagyon drága lesz a szaporítóanyag – fogalmazott a szövetség elnöke. Majd megjegyezte: ha a hazai termesztés és kereskedelem padlóra kerül, akkor azonnal ellepi a piacot a külföldi áru, holott jelenleg a legtöbb egynyári és évelőnövény, valamint faiskolai áru hazai termelőktől, magyar munkaerő által kerül a piacra.

Ha sokan tönkremennek, elárasztja az import a piacot
Fotó: Havran Zoltán

A mostani válság nem hazai jelenség, Hollandiában is hegyekben áll a rothadó virág a csarnokokban. A holland kormányzat azonban a magyar agrárkárenyhítési rendszerhez hasonlóan fenntart egy vis maior alapot, amelyből a termelők és a kereskedők is részesülhetnek. Itthon a virágpiac szereplőinek nincs ilyen védőhálójuk, ráadásul a hazai biztosítók nem is kötnek ilyen jellegű szerződéseket, így az ágazat kiszolgáltatott helyzetben van. – Napok óta azon dolgozunk, hogy felmérjük az esetleges károkat és azok gazdasági hatásait, valamint kidolgozzuk azokat a javaslatokat, amelyek enyhíthetik az ágazatban működő vállalkozások veszteségeit – fogalmazott ­Orlóci László.

Első lépésként a piaci szereplők összefogásának köszönhetően azokat a virágokat, amelyeket nem tudnak értékesíteni, elkezdték szétosztani az áldozatos munkát végző egészségügyi és segélyszervezeti dolgozók között. A kommunikáció az ágazati szereplők között és a döntéshozókkal is folyamatos. Vasárnap válságtanácskozást tartott a szervezet, a szövetség elnöke tegnap a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnökével egyeztetett, aki teljes körű támogatásáról biztosította. Ma a szövetség az Agrárminisztérium elé terjeszti az ágazat helyzetét összegző és a szervezet javaslatait tartalmazó dokumentumot.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.