Közeleg a bankjegyek cseréjének határideje

A bankjegycsere folyamatos, a jegybank megújítja és korszerűbbé teszi a bankókat, hogy a hamisítóknak minél nehezebb dolga legyen.

Magyar Nemzet
2019. 08. 17. 16:48
null
Forrás: Mirkó István
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szeptember elsején lehet utoljára beváltani a Bartók Béla arcképével díszített ezerforintos és az Ady Endre fémjelezte ötszázas bankjegyeket – emlékeztet a Bank360 legfrissebb bejegyzésében. Ezeket 1999-ben vonták be, de szeptemberig a Magyar Nemzeti Bank még névértéken beváltja a megmaradt bankjegyeket. Ezek voltak az utolsó bankjegyek, amelyeken nem király, fejedelem vagy egyéb politikus szerepelt, hanem művész.

A bankjegycsere folyamatos, a jegybank megújítja és korszerűbbé teszi a bankókat, hogy a hamisítóknak minél nehezebb dolga legyen. A legtöbb ráncfelvarráson az ezres esett át, a régi zöld Bartók mellett ugyanis két bevont Mátyás király is várja az átváltási határnapját. Az MNB bankjegycsereprogramjának keretében az elmúlt években minden címlet megújult, ezek egységes biztonsági elemeket kaptak, néhányuknak a színe is más lett. Október 31-ig lehet fizetni a régi ötszázassal, december 31-ig pedig a régi tízezres bankjeggyel.

Fotó: Mirkó István

A bankok és posták még egy évig fogadják el a régi, narancssárga húszezrest, a lila ötezrest és az első szériás kétezer forintos bankjegyet. Pár régi ezrest akár levélben is fel lehet adni, de értéknyilvánítást kell kérni a postán, és ez nincs ingyen. Tízezer forint értékig 535 forint a díj, és sávosan emelkedik, 150 ezer forint felett 9980 forintot kell fizetni. Arra nézve nincs megkötés, hogy legfeljebb hány darab vagy milyen névértékű bankjegyet lehet egyszerre átváltatni.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.