Külföldiekkel volt tele az év végén a fővárosunk

Rekordévként könyvelte el a Magyar Turisztikai Ügynökség a tavalyit az utazási ágazatban, amelyről tegnap jelentek meg a statisztikák. Kiegyensúlyozott külföldi és belföldi vendégforgalom, magas bevételek, dinamikusan emelkedő Szép-kártya-felhasználás jellemezte a 2019-es esztendőt, amely azt mutatta, hogy hazánk minden korábbinál népszerűbb a külföldi turisták körében.

2020. 02. 08. 8:32
null
Soha nem jártak még ennyien karácsony idején hazánkban Fotó: Havran Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tavaly ismét rekordot döntött a magyar turizmus: a vendégek száma a kereskedelmi szálláshelyeken elérte a 12,8 milliót, az általuk igénybe vett éjszakák száma megközelítette a 31,3 mil­liót. A szállásadásból származó bevételek 9,2 százalékkal nőttek éves összevetésben – idézte az eredményeket a Magyar Turisztikai Ügynökség a tegnap közzétett friss adatokból. Kiemelték: még mindig kiegyensúlyozott a külföldi és a belföldi vendégarány, tavaly az összes értékesített éjszaka nagyjából fele-fele arányban oszlott meg köztük.

A Központi Statisztikai Hivatal a decemberi utasforgalomról is rekordadatokat közölt: soha ennyi külföldi vendég nem volt még az országban, mint az előző év végi ünnepek idején. A beutazó turisták száma az utolsó hónapban 14,7 százalékkal emelkedett, akik 1,1 millió vendégéjszakát töltöttek el nálunk.

Tavaly minden fontos küldőpiacunkról növekedést tapasztaltunk. A legnagyobb bővülés az Izraelből (10,3 százalék), Romániából (8,3 százalék) és az Egyesült Királyságból (4,9 százalék) érkezők esetén volt, miközben tovább emelkedett a Csehországból, az Oroszországból, az Egyesült Államokból, a Lengyelországból és az Olaszországból regisztrált érkezés is. Az ugyancsak élénk belföldi turizmusban a Szép-kártya-felhasználás ugrik ki, amelynek aránya mintegy 93 százalékkal nőtt az előző évhez képest.

Soha nem jártak még ennyien karácsony idején hazánkban
Fotó: Havran Zoltán

Az ügynökség kitért rá: 2010 óta másfélszer több vendég másfélszer több éjszakát töltött el a szálláshelyeken, ami 2,5-szer nagyobb díjbevételt eredményezett tavaly. – A turizmus erősödését az is mutatja, hogy bizonyos mutatószámok növekedése meghaladta Ausztria teljesítményét és közelíti Csehországét is. Az ágazati fejlesztések hazánkat vonzóbbá tették, ami közelebb visz ahhoz a célhoz, hogy Közép-Európa vezető turisztikai térsége legyünk – fogalmaznak.

Hévíz előkelő helyen

Bekerült a legkedveltebb 15 európai úti cél közé Hévíz a napokban lezárult Euro­pean Best Destination 2020 cím elnyeréséért folytatott közönségszavazáson – jelezte a város önkormányzata. A Budapestet tavaly a legjobb úti célnak választó szavazáson több mint 600 ezren szavaztak, a küzdelemben Hévíz megelőzte például Prágát és a spanyol fővárost. Egyúttal a legtöbb szavazatot kapta a termálfürdős városok közül, leginkább a német, angol, norvég, osztrák, orosz és ázsiai utazóktól, így Hévíz 2020-ban Európa egészségfővárosa címmel büszkélkedhet.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.