Különös tőkepiaci esemény: tőzsdén a kriptodeviza-tőzsde

A világ egyik legpatinásabb értékpapírpiacán, a Nasdaqon lehet mostantól kereskedni a Coinbase nevű kriptodeviza-tőzsde részvényeivel. Kissé furcsának hangzik a dolog, miután a kriptodevizák kereskedelme szabályozatlan és ellentmondásos, bár lehet, hogy éppen a nyilvánossá válás segít az átláthatóság növelésében.

Fellegi Tamás Péter
2021. 04. 15. 6:30
NASDAQ Climbs Above 5000 Points For First Time In 15 Years
Részvénytőzsdén a kriptotőzsde Fotó: Bryan Thomas Forrás: Getty Images/AFP

A világ egyik legpatinásabb értékpapírpiacán, a Nasdaqon lehet mostantól kereskedni a Coinbase nevű kriptodeviza-tőzsde részvényeivel. Kissé furcsának hangzik a dolog, miután a kriptodevizák kereskedelme szabályozatlan és ellentmondásos, bár lehet, hogy éppen a nyilvánossá válás segít az átláthatóság növelésében.

Az utóbbi évtizedekben divat lett, hogy a tőzsdék maguk is tőzsdére mennek, vagyis nyilvános társasággá válnak, és részvényeiket bevezetik akár saját piacukra. Régóta így van ez már például a frankfurti Deutsche Börse esetében, és jól is működik a dolog. Most azonban egy olyan terméktípus kereskedésére alapított platform részvényeit lehet majd tőzsdén adni-venni, amely ellentmondásos és főleg komoly szabályozási kérdéseket vet fel.

A Coinbase nevű platform elsősorban a két legnagyobb kriptodevizával, a bitcoinnal és az etherrel foglalkozik; forgalma az elmúlt időszakban növekedett meg, amikor a bitcoin árfolyama a többszörösére emelkedett, piaci kapitalizációja elérte az ezermilliárd dollárt. Ez az érték valamivel több, mint a Tesla összes részvényének értéke, vagyis

a platformon elméletileg forgalmazható eszközök értéke annyi, mint az amerikai értéktőzsdéken egyetlen nagyobb cégé.

A kockázatot jelentősen megnöveli, hogy egy vagy két termék kereskedelmétől függ a cég bevétele, rá­adásul olyan termékekétől, melyek viszonylag újak, mögöttes, fundamentális értékük nincs, így minden további nélkül bármikor elértéktelenedhetnek, ami a mélybe húzhatja az őket forgalmazó platform árbevételét.

Részvénytőzsdén a kriptotőzsde
Fotó: Bryan Thomas / Getty Images/AFP

Ilyen megfontolások alapján nehéz megérteni, hogy miért lehet nagy kereslet egy ilyen részvényre, ráadásul meglehetősen borsos áron, de miután a bitcoin rakétaszerű emelkedése is nélkülözi a logikát, a befektetők a jelenlegi, euforikus piaci hangulatban nem is foglalkoznak ezzel, csak abban bíznak, hogy amit most megvesznek a tőzsdei kibocsátáskor, azt rövidesen jóval drágábban adhatják el.

A tervezett kibocsátási árral számolva a Coinbase értéke százmilliárd dollár körül lehet. vagyis többet érne, mint – a Teslát kivéve – bármelyik autó­gyár, hogy csak egy példát említsünk. Kétségtelen, a cég árbevétele a többszörösére növekedett az év első negyedé­ben, és 1,8 milliárd dollárt ért el, de ez volt a bitcoineufória időszaka, így nehéz arra építeni, hogy ez tartósan tovább növekedhet. A kibocsátásnak ugyanakkor van egy kifejezett pozitívuma:

egy tőzsdén forgó kriptodeviza-platformon csak átláthatóan, biztonságosan és nevesítve folytatódhat a bitcoin és a többi hasonló eszköz kereskedelme.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.