Közel a bitcoinügyletek ellenőrzése a pénzügyi bűnözés miatt

Kikerülhetetlen lesz a kriptodevizás ügyletek szabályozása és főleg nevesítése egy összeghatár fölött.

Fellegi Tamás Péter
2021. 04. 14. 6:30
In this photo illustration a multiple exposure image shows a
A többség szabályozni fogja, lesz, aki tiltja a kriptodevizás kereskedelmét Fotó: SOPA Images Forrás: Getty Images
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A bitcoin árfolyamának az elmúlt hónapokban lezajlott hatalmas emelkedése ezermilliárd dollár fölé emelte a kriptodevizák összességének teljes értékét, ami bőven elegendő lett ahhoz, hogy a jegybanki devizákkal korábban is végrehajtható bűncselekményeket nagy összegben meg lehessen valósítani. A kormányok és a jegybankok eddig is problémásnak tartották a bitcoinügyletek ellenőrizhetetlenségét, azonban ezen a szinten már az egyik jelentős kriptodevizatőzsde tulajdonosa szerint már nem kerülhető el az ügyletek ellenőrzése,

a tranz­akciókat bonyolítók személyazonosságának ellenőrzése, legalábbis bizonyos összeghatár fölött.

Több magas rangú pénzügyi vezető, köztük Janet Yellen amerikai pénzügyminiszter és Christine Lagarde, az Európai Központi Bank elnöke is jelezte, hogy a pénzmosás, terrorizmus finanszírozása és hasonló bűncselekmények olyan szintet érhettek el, hogy nem halasztható tovább a kriptodevizás ügyletek ellenőrzése. Az amerikai kormányzat már előkészített egy törvényjavaslatot, amely szerint, ha valaki saját digitális pénztárcában tartja kriptodevizáját (nem például egy tőzsdén vezetett számlán, amely nevesítve van), és háromezer dollárnál nagyobb értékű tranzakciót végez, köteles lenne igazolni személyazonosságát.

A többség szabályozni fogja, lesz, aki tiltja a kriptodevizák kereskedelmét
Fotó: Getty Images

A szabályozás kiszélesítése, a kriptodevizák névtelen forgalmazásának megszűnése csökkenthetné az ezen eszközök iránti érdeklődést, mivel a bitcoin létrehozásakor eleve azt nevezték meg az egyik előnynek, hogy névtelenül és visszakövethetetlenül zajlanak a tranzakciók. Ugyanakkor nyilvánvaló, hogy ha más pénzügyi eszközökre szigorúan alkalmazzák a bűncselekményeket megelőző és felderítő intézkedéseket, akkor

ezalól a viszonylag új eszközosztály sem lehet kivétel.

Különböző országok eltérően reagálnak a kérdésre. Miközben Kína viszonylag megengedőbb a bitcoinnal, de szigorúbb politikai rendszere eleve elrettentő a lehetséges bűnelkövetők szempontjából, addig India egyelőre a kriptodevizák teljes betiltásában látja a megoldást, mivel a hatalmas, de demokratikus országban nehéz lenne a szigorú szabályok betartatását gyorsan és hatékonyan megszervezni.

Kérdés, hogy a szabályozás és ellenőrzés csökkenti-e elsősorban a bitcoin iránti érdeklődést, melynek árfolyama sokak szerint egy léggömb, ami elkerülhetetlenül kipukkad. Épp a drámai árfolyamváltozások mutatják, hogy ezek a termékek a gyakorlatban nem devizák, hanem befektetési eszközök, így nem is feltétlenül a jegybanki devizákkal szemben kínálnak alternatívát.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.