Lassítottak év elején a kínai vállalatok

Magyar Nemzet
2019. 05. 28. 8:48
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Csökkent a kínai ipari cégek nyeresége áprilisban és az idei első négy hónapban éves összevetésben, a szakértők szerint részben a Washington és Peking közötti kereskedelmi konfliktus hatására.

A vállalatok összesített nyeresége áprilisban 3,7 százalékkal volt kisebb az egy évvel korábbinál, és 515,4 milliárd jüant (74,80 milliárd dollárt) tett ki. Az első három hónapban némileg kisebb, 3,3 százalék volt a csökkenés. Ugyanakkor a csökkenést stagnálás válthatja fel az idén. Márciusban még 13,9 százalékos növekedést jegyeztek fel.

Az ország statisztikai hivatala szerint az év első négy hónapjában 3,4 százalékkal, 1810 milliárd jüan­ra süllyedt éves szinten az ágazati cégek nyeresége. A felmérés azokra a vállalatokra terjed ki, amelyek fő tevékenységükből származó éves árbevétele meghaladja a húszmillió jüant

– ismertette a távirati iroda.

A kínai autógyártók szakmai képviseleti szervezete adatai alapján idén 28,1 millió autót adnak el az ázsiai országban. Ez nagyjából megegyezik a múlt évi 28,08 millióval, ami 2,8 százalékos csökkenést mutatott 2017-hez viszonyítva. Kínában tavaly először estek vissza az autóeladások 1990 óta. Az ország egyébként 2018-ban már a tizedik évben volt a világ vezető autópiaca, és az elektromos és hibrid gépkocsik csaknem 60 százaléka is itt talált vevőre globálisan. Az előrejelzés szerint ezekből az autókból az idén 1,6 milliót adnak el Kínában, 27 százalékkal többet a tavalyi 1,26 milliónál, ami 61,7 százalékkal múlta felül a 2017. évit.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.