Lazít a fiskális szigoron az EU

A koronavírus-járvány okozta gazdasági helyzetre tekintettel az Európai Bizottság – a mentesítési záradék aktiválásával – felfüggeszti az államháztartási hiányra vonatkozó szigorú szabályokat. Ezzel lehetővé válik a tagállamok kormányainak a gazdaság rugalmasabb finanszírozása.

Mártonffy Attila
2020. 03. 23. 15:34
Press conference after a video conference of the EU Council on EU Actions on COVID-19
Szabad mozgásteret javasol Ursula von der Leyen Fotó: MTI/EPA/Stephanie Lecocq
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Miután a Covid–19 fertőzés rövid idő alatt világjárvánnyá vált, lényegében az Európai Unió összes tagországa elkezdte jelentősen növelni költségvetési kiadásait a gazdaság fenntarthatósága érdekében, azaz minimálisra csökkenteni a járvány miatti termelési és szolgáltatási kieséseket. Az Európai Bizottság ezért a hét végén úgy döntött, hogy – alkalmazkodva a válsághelyzethez – lazít a költségvetési követelmények teljesítési szigorán, s átmenetileg megengedi a kiadások tetszés szerinti növelését, írja az Euractiv online híroldal és az MTI.

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke videóüzenetében elmondta: a mentesítési záradéknak nevezett ideiglenes intézkedés az EU-tagországok pénzügyminisztereiből álló tanács jóváhagyását követően ténylegesen feloldja a nemzeti kiadások szigorú brüsszeli felügyeletét. Lehetővé teszi a tagállamoknak, hogy intézkedéseket hozzanak a válság megfelelő kezelése érdekében, miközben eltérnek az európai költségvetési keretrendszerben általában alkalmazandó követelményektől. Szabad mozgásteret enged, hogy a kormányok szükség szerint áramoltassanak tőkét a gazdaságba. – Olyan maximális rugalmasságot javaslunk, amely lehetővé teszi nemzeti kormányainknak, hogy mindent és mindenkit támogassanak. Egészségügyi rendszereiket, az orvosi és ápolói személyzetet, valamint a válság által sújtott állampolgárokat. Biztosítani akarjuk, hogy a tagállamok a lehető legjobban reagálhassanak a koronavírus-járvány emberi, társadalmi és gazdasági kihívásaira. Az Európai Bizottság készen áll arra, hogy a helyzet alakulásának függvényében további lépéseket is tegyen – fogalmazott Von der Leyen.

Szabad mozgásteret javasol Ursula von der Leyen
Fotó: MTI/EPA/Stephanie Lecocq

Bár az unió tagállamainak még jóvá kell hagyniuk az intézkedést, ez valószínűleg rövidesen be is következik, mivel az euróövezet pénzügyminiszterei­nek tanácsa, az Eurogroup és más vezetők az elmúlt napokban már egyetértettek a döntéssel. Az Európai Parlamentnek viszont nem szükséges rábólintania a tervezetre. Thierry Breton belső piacért felelős biztos azt közölte: az uniós bizottság, még szorosabban együttműködve a tagállamok ipari szereplőivel és a szabványügyi hivatalokkal, megállapodott arról, hogy biztosítják a védőmaszkok, kesztyűk, köpenyek és egyéb orvosi felszerelések megfelelő mennyiségét és elérhetőségét. A megállapodás az EU és az unión kívüli országok vállalkozásainak egyaránt lehetővé teszi a felsorolt termékek gyártását és könnyebb forgalomba hozását.

A fiskális lazításról szóló döntéssel párhuzamosan az Európai Bizottság ideiglenes keretrendszert fogadott el az állami támogatási szabályok rugalmasságáról annak érdekében, hogy a gazdasági szereplőket segítsék a koronavírus-járvány okozta károk mérséklésében. Margrethe Vestager versenypolitikáért felelős biztos szerint az ideig­lenes keretrendszer ötféle támogatást tesz lehetővé. A tagállamok brüsszeli jóváhagyás nélkül közvetlen támogatásokat adhatnak különféle adókedvezmények formájában, támogatási rendszereket hozhatnak létre vállalatonként ötszázezer euró összegig. Állami garanciákat nyújthatnak banki kölcsönökhöz, valamint maguk a tagállamok is kedvezményes kamatlábakkal nyújthatnak kölcsönöket a vállalatoknak. Végül, de nem utolsósorban, védőintézkedéseket foganatosíthatnak azon bankoknak, amelyek állami támogatást nyújtanak a gazdasághoz. Az ideiglenes keretrendszer továbbá rugalmasságot tesz lehetővé exporthitelek rövidtávú biztosítására. A keretrendszer 2020 decembe­réig lesz érvényben.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.