Matolcsy újragondolná Maastricht kritériumait

Az euró működéséről és jövőjéről ír legfrissebb elemzésében Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank elnöke a Növekedés.hu portálon.

Horváth Éva
2019. 11. 15. 13:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az euró működéséről és jövőjéről ír legfrissebb elemzésében Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank elnöke a Növekedés.hu portálon.

Emlékeztetett, Magyarország kötelezően vállalta, hogy egyszer tagjai leszünk a közös uniós pénz rendszerének, noha nem lehettünk ott Maastrichtban, amikor 1992-ben döntöttek az euróról. Mint a jegybankelnök javasolja, érdemes megragadni a különleges pillanatot, amikor egyszerre újul meg az Európai Bizottság és az Európai Központi Bank vezetése, és feltenni két kérdést: Milyen is volt valójában az euró első két évtizede és kellenek-e változások az euró játékszabályaiban?

Az euró első húsz éve két eltérő évtizedet mutat: az első zömében sikert, a második kudarcot hozott. A kettő egyenlege kevés tagállamnál pozitív, soknál negatív. Ennek döntő oka, hogy az eurót konjunktúrára tervezték, viharos időkre nem készítették fel – húzta alá az elnök, aki szerint a 2008-as globális pénzügyi válság, majd a 2011–12-es euróválság megrázta a teljes eurózónát. Szerinte most még van idő a következő válságig elvégezni a kötelező házi feladatot és előkészíteni egy új szerződést 2022-re. Az EU új vezetői már és még nem kényszerülnek válságkezelésre, ezért is vállalhatják az eurózóna 2.0 projektet. Lehetséges egy rugalmas monetáris keret kialakítása, ami több eurózónán belüli csoportra újítja meg a tagság öt feltételét. A többi hiba kijavítása is fontos – migrációs politika, egységes belső piac félbehagyása, uniós bővítés leállítása, britek leválasztása –, mert a stagnálásért nem csupán a közös pénz gyengeségei a felelősek.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.