Még mindig kérdéses a tescós dolgozók fizetése

Pénteken ülnek tárgyalóasztalhoz a Tesco áruházlánc képviselői és a szakszervezetek, hogy pontot tegyenek a cégnél idén várható béremelésről zajló egyeztetés végére.

2019. 02. 08. 7:41
GERMANY-RETAIL-COMPANY-METRO
Listázzák a munkavállalókat? Szokatlan érdekképviselet zajlik egy másik láncnál Fotó: PATRIK STOLLARZ Forrás: Europress/AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Csütörtökön sem vették fel a munkát a Tesco győri irodaközpontjának dolgozói, akik az általuk létrehozott sztrájkbizottság és a munkáltató jövő hétfői ­tárgyalásáig nem változtatnak eddigi álláspontjukon. Ismert, a multicég úgy döntött: az évek óta Győrben ellátott tb- és bérszámfejtő csoport tevékenységére a jövőben nem tartanak igényt, a feladataikat a fővárosban alakuló adminisztrációs központban látják majd el, ahol az új dolgozókat az elbocsátandó győrieknek kell kiképezniük.

A sztrájkolók kedden jelentették be érdekérvényesítő szándékukat, miután számfejtették az áruházlánc 17 és fél ezer munkavállalójának januári fizetését – ezt utóbb a cég átirányított belső munkatársak bevonásával utalta ki minden dolgozójának. Megtudtuk: továbbra is igyekeznek megoldani, hogy ne csússzanak el a törvényi kötelezettségeik teljesítésével, de tegnap kiderült, hogy a bérszámfejtők rutinos ismereteit nehezen pótolja a cég. Egyelőre nem kaptak újabb ajánlatot a Tescótól a sztrájkolók, aminek tartalmát befolyásolhatja az is, hogy ma véget érhet a 2019-es béremelés kapcsán hetek óta húzódó maratoni tárgyalássorozat.

Listázzák a munkavállalókat? Szokatlan érdekképviselet zajlik egy másik láncnál
Fotó: Europress/AFP

Eközben más cégeknél is bérfeszültség van, amelyet a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezete (KASZ) igyekszik megoldani. Sajtóhírek szerint Karsai Zoltán elnök amiatt méri fel a ­helyiek sztrájkhajlandóságát, mert a cég vezetése azt közölte: ha a dolgozók nem engednek a bérigényükből, a 2500 emberből kétszáz elveszítheti a munkáját.

Szokatlan módja azonban a szakszervezeti érdekérvényesítésnek, hogy a KASZ nem készült átfogó számításokon, hiteles piaci felmérésen alapuló érveléssel a Metro vezetői felé, ehelyett inkább azt kéri a vállalat dolgozói­tól, hogy konkrétan, írásban megfogalmazva indokolják meg, melyek azok az okok, amik miatt keveslik a fizetésüket.

A metrós munkavállalók követelése a legalább 210 ezer forint alapbér, amelyet versenyképesnek tartanak, azonban felmerül a kérdés, hogy az alkalmazottaktól a munkaadójuk bérpolitikája kapcsán begyűjtött név szerinti kritikák nem hozzák-e hátrányos helyzetbe őket a mindennapi munkavégzés során.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.