Megkezdődött a nagy nyári adóhivatali strandrazzia

Az ország felére kiterjedő strandrazziába kezdett az adóhivatal július végén. A Balaton környékén általános hatósági jelenlétre lehet számítani, de felbukkanhatnak a revizorok Tisza- és Duna-parti településeken, ahogy a városi fürdőkben, strandokon is. Nyugta mindenütt kell a lángos, a hűsítő ital és a hekk mellé.

Jakubász Tamás
2020. 07. 29. 11:28
null
Matrac, kalap, vízipisztoly és minden más, ami kell. De nem maradhat el a nyugta sem Fotó: Mirkó István
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kánikula nemcsak a vendégek, a felfrissülésre várók nagyobb tömegét csábítja a hazai strandokra, fürdőkbe, hanem a hatósági embereket is. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) legfrissebb, nyilvánosságra hozott ellenőrzési terve szerint a szervezet revizorai a következő napokban, hetekben a fél országban strandrazziába fognak. Már tart a NAV-os vizsgálódás Bács-Kiskun, Jász-Nagykun-Szolnok, Komárom-Esztergom és Tolna megyében, akárcsak a Balaton környékén, vagyis Somogyban, Veszprémben és Zalában. De a fővárosi strandok is felkerültek ezen a héten az ellenőrzendő területek adóhatósági listájára. Csongrád-Csanádban és Borsodban a következő hónap elején veszik sorra a kiválasztott helyi fürdőhelyeket.

A strandrazziában a NAV-osok leginkább arra kíváncsiak, hogy a strandok, a fürdők területén működő vállalkozások minden esetben adnak-e nyugtát, számlát a vevőiknek. Lényeges emellett az is, hogy a kereskedők, vendéglátósok megfelelően használják-e az ­online pénztárgépüket, ahogy minden ellenőrzésnél felmerülhet, hogy az alkalmazottakat szabályszerűen bejelentették-e. Szóba kerülhet ezeken felül a kínált áruk eredete és az, hogy helyesen vezetik-e nyilvántartásaikat a gazdasági szereplők. A hatóság általában a strandok, a fürdők területén vagy az azok közvetlen környezetében működő vállalkozásokat ellenőrzi. A Balatonnál azonban más a helyzet, Zalában és Veszprémben ugyanis a tó környéki településekre is kiterjesztették a szervezett hatósági vizsgálódást.

Matrac, kalap, vízipisztoly és minden más, ami kell. De nem maradhat el a nyugta sem
Fotó: Mirkó István

A mostani ellenőrzéssorozat nemigen lepheti meg a strandolók kiszolgálására szakosodó vállalkozásokat, hasonló akciókat ugyanis minden évben tart az adóhatóság. Az adószabályok betartása – vagy ahogy a zsargont használók mondják: az adózási fegyelem – ezzel együtt sem erőssége mindenkinek. Pontosan megmutatta ezt a NAV tavalyi balatoni razziájának eredménye. A múlt évben egy hónap alatt csaknem háromezer ellenőrzést végeztek az adóhivatal emberei, s leginkább – ahogy most is – a nyugta-, a számlaadást, az alkalmazottak bejelentését, valamint az online pénztárgépek szabályos használatát vizsgálták főként az esti órákban és hétvégén. A ­NAV-osok tavaly majdnem minden negyedik vállalkozásnál találtak valamilyen szabálytalanságot, ki is szabtak megközelítőleg 115 millió forint mulasztási bírságot. Volt, ahol a nyugtaadás maradt el, de lebukott olyan vállalkozó is, aki feketén foglalkoztatta az alkalmazottait. Kiugróan sok volt az online pénztárgépekkel és a készpénzkészlettel kapcsolatos szabálytalanság: tízből átlagosan hét esetben arra derült fény, hogy kevesebb vagy éppen több pénz van az árusoknál, mint amennyi a kasszába beütött tételek alapján lehetett volna.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.