Három év alatt meghódították a piacot a fogyasztóbarát lakáshitelek

A 2017. évi indulás óta több mint ezermilliárd forint értékben, mintegy nyolcvanezer hitelfelvevő kapott minősített fogyasztóbarát lakáshitelt (MFL), amelyek piaci részesedése az új folyósításokon belül 2020 májusára elérte a 75 százalékot – olvasható a Magyar Nemzeti Bank honlapján közzétett szakmai elemzésben.

Forrás: MTI2020. 07. 10. 11:41
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Rámutatnak arra, az MFL-termékek térnyerésükkel megalapozták, hogy az új lakáshitel-folyósításon belül a legalább öt évre fixált kamatú termékek váljanak meghatározóvá, és hozzájárultak a lakáshitelek kamatfelárának jelentős csökkenéséhez. Az MFL-termékek népszerűségére építve az MNB döntött a fogyasztóbarát-minősítés további termékekre való kiterjesztésről, köztük bevezetve a minősített fogyasztóbarát otthonbiztosítást, és várhatóan 2021 januárjától a minősített fogyasztóbarát személyi hitelt – emlékeztetnek az elemzésben.

Az MFL-kihelyezés volumene – a termékek 2017. szeptemberi tényleges piacra lépése óta – dinamikus növekedést mutatott, így 2020 májusára a bankok már átlagosan havonta mintegy 40-45 milliárd forint minősített lakáshitelt nyújtottak. Az MFL-termékek folyósítását a koronavírus-járvány sem csökkentette érdemben. Kiemelték, az MFL- kihelyezésen belül a hosszabb időszakra kamatfixált termékek magas részesedése is jelentős mértékben hozzájárult a változó kamatozású hitelek visszaszorulásához, a fix kamatozású hitelek térnyeréséhez. Az MFL-minősítés bevezetése előtt az új lakáshitel-kihelyezés 40-50 százaléka jellemzően változó kamatozású volt.

Az MFL-folyósítások növekedésével egyre elterjedtebbé váltak a hosszabb időszakra, jellemzően öt, tíz évre vagy akár a teljes futamidőre kamatfixált hitelek. 2019 elejére pedig gyakorlatilag megszűnt a változó kamatozású lakáshitelek nyújtása. A kamatrögzítés hossza az MFL-termékek esetében is folyamatosan nőtt, 2020 májusára a kihelyezett MFL-termékek háromnegyedét már a tíz évre vagy a teljes futamidőre kamatfixált konstrukciók adták.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.