Nem nőtt tovább a munkanélküliség

Először csökkent a regisztrált álláskeresők száma a június 15-i héten a járvány következtében bevezetett veszélyhelyzeti intézkedések óta, ezzel fordulat állt be a hazai munkaerőpiacon – jelentette be tegnap György László. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium államtitkára kiemelte: a fordulat annak köszönhető, hogy újra elkezdtek munkaerőt felvenni a vállalkozások, a legtöbbet a turizmus és a vendéglátás területein. A koronavírus megjelenését követően a vállalatok létszámigénye 33 százalékkal esett vissza, de még így is maradtak betöltetlen álláshelyek.

Nagy Kristóf
2020. 06. 24. 11:25
null
MN_SABLON
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Csökkent a regisztrált álláskeresők száma: a június 15-i héten már közel 260 fővel kevesebben szerepeltek a nyilvántartásban, mint egy héttel korábban. A csökkenés azt jelzi, fordulat következett be a munkaerőpiacon – jelentette be tegnap György László, az Innovációs és Technológiai Minisztérium gazdaságstratégiáért és szabályozásért felelős államtitkára. Felidézte: a március 16-i héten 281 ezer regisztrált álláskeresőt tartottak nyilván, számuk a június 8-i hét végére 376 452 főre emelkedett. A június 15-i héten azonban már 376 195 főre csökkent a nyilvántartott álláskeresők száma.

György László kiemelte: a javulás a vállalkozásoknak köszönhető, amelyek elkezdtek újra munkavállalókat felvenni, ezt a folyamatot segíti a kormány a munkahelyteremtési bértámogatással. A legtöbb új munkahely a turizmus, a vendéglátás, a kiskereskedelem és a feldolgozóipar területén jött létre. Az államtitkár szerint a gazdaságvédelmi akcióterv intézkedéseinek eredményességét jelzi a kedvező fordulat. Az Európai Unióban továbbra is Magyarországon a negyedik legalacsonyabb a munkanélküliség. A 4,1 százalékos munkanélküliségi rátánál kedvezőbb értéket csak Hollandiában (3,6 százalék), Lengyelországban (2,9 százalék) és Csehországban (2,2 százalék) mértek.

A koronavírus megjelenése miatt jelentősen, közel negyedével esett vissza az első negyedév végére a betöltetlen álláshelyek száma a december végi állapothoz képest – derül ki a Központi Statisztikai Hivatal elemzéséből. Nemzetgazdasági szinten 58 ezer üres vagy a közeljövőben megüresedő álláshely volt a legalább öt főt foglalkoztató vállalkozások, valamennyi költségvetési intézmény és a foglalkoztatás szempontjából jelentős nonprofit szervezetek jelzései szerint március végén. A munkaerő-kereslet az előző év azonos időszakához képest 28 százalékkal, míg 2019 utolsó negyedévéhez képest 22 százalékkal esett vissza. A létszámigény ugyanakkor a közszférában az oktatás és a közigazgatás területein – a járványhelyzet ellenére – enyhén nőtt.

Az üres álláshelyek számának csökkenését csaknem teljes egészében a vállalkozások körében bekövetkezett folyamatok okozták. A vállalati szféra létszámigénye három hónap leforgása alatt 33 százalékkal esett vissza. Az üres álláshelyek mennyiségi visszaesésének 83 százaléka öt nemzetgazdasági ágra koncentrálódott, amelyeket a koronavírus-járvány a legsúlyosabban érintett. A legnagyobb arányban a szálláshely-szolgáltatás, a vendéglátás területén esett vissza az üres álláshelyek száma, de jelentős létszám­igény-csökkenés ment végbe a feldolgozóiparban, a kereskedelemben, az adminisztratív szolgáltatásokban, valamint a szállítás és a raktározás területén.

Mindkét program népszerű

A kormány a munkahelyek megvédésére és a létszámbővítés ösztönzésére is indított programot a gazdaságvédelmi akcióban. A munkahelyvédelmi bértámogatásban résztvevő munkavállalók bérkiegészítést kaphatnak közvetlenül az államtól abban az esetben, ha munkáltatójuk – megalapozott gazdasági indokkal – csökkentett munkaidőt vezet be. A munkaórák csökkentése miatt kiesett bér egy részét ebben az esetben az állam átvállalja. Eddig közel 180 ezer alkalmazott állását védi az intézkedés. A munkahelyteremtési bértámogatás során fél éven keresztül havi kétszázezer forint állami támogatást kapnak azok a munkaadók, amelyek új alkalmazottat vesznek fel. Ennek feltétele, hogy a cégeknek legalább további három hónapig tovább kell foglalkoztatniuk az új munkavállalót, és nem csökkenthetik az alkalmazotti létszámot. Eddig közel húszezer munkahely létrehozásához járult hozzá az intézkedés.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.