Nincs egyeztetés a tejesekkel

Továbbra sem került le a Penny Market üzleteinek polcairól az a Szlovákiából származó, megdöbbentően alacsony áron értékesített UHT-tej, amely a szakmai szervezetek szerint az egész hazai ágazatot tönkreteheti. A tejesek ma demonstrációt tartanak az üzletláncnál.

Nagy Kristóf
2019. 03. 26. 9:29
null
A demonstráció hírére sem lépett az üzletlánc Fotó: Kurucz Árpád
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tejtermelők tartanak ma demonstrációt a Penny Market Kft. alsónémedi központja előtt, mivel az üzletlánc a piaci árnál jóval olcsóbban értékesít egy Szlovákiából származó UHT-tejet. Ez roppant káros hatással lehet a magyar tejágazatra, ráadásul a termék minőségével is gondok lehetnek.

A Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács, valamint a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara korábbi tájékoztatása szerint a termék minőségével és a Penny kereskedelmi gyakorlatával kapcsolatos aggályok miatt a termelők a hatóságokhoz fordultak, a vizsgálatok még tartanak.

A Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (Magosz) tegnap szintén felszólította a Pennyt, hogy vonja vissza akciós termékét.

Közleményükben kiemelték: megdöbbentőnek tartják az esetet, támogatják a termelőket és minden eszközt igénybe vesznek annak érdekében, hogy az üzletlánc kereskedelmi gyakorlatával ne sodorja veszélybe az ágazat stabilitását.

A demonstráció hírére sem lépett az üzletlánc
Fotó: Kurucz Árpád

Istvánfalvi Miklós, a terméktanács elnöke lapunk megkeresésére azt mondta, az elmúlt napokban nem folytatódtak egyeztetések a Pennyvel. Az üzletlánc továbbra is korábbi közlésére hivatkozik, miszerint nem állt rendelkezésére elegendő mennyiségű tej hazánkban. A termelői képviselet ugyanakkor ezt az ismert adatok alapján egyértelműen cáfolja.

Istvánfalvi kiemelte, hogy a Penny a demonstráció hírére sem vonta vissza akcióját, továbbra is dömpingáron értékesíti az importtejet. A terméktanács korábban többször egyeztetett az áruházlánccal, mégis drasztikusan alacsony áron került piacra a termék.

Ágazati szereplők egybehangzó véleménye szerint az egész magyar tejágazatot tönkreteheti a Penny Market tisztességtelen árpolitikája. A diszkontlánc – többszörös előzetes egyeztetés ellenére – rendkívül alacsony, 135 forintos áron dobott piacra egy szlovákiai import UHT-tejet március 21-én.

A 14 forintos, azonnali árcsökkentést a magas előállítási költségek és a piaci viszonyok sem indokolják, és beláthatatlan következményekkel járhat a teljes magyar tejágazat számára. Szakmabeliek szerint hamis és rosszhiszemű a cég kommunikációja, miszerint a magyar tejágazat képtelen lenne elegendő mennyiséget szállítani az üzleteibe.

Azt ugyanakkor nem lehet tudni, a Penny piaci áron vette-e át a szlovákoktól a tejet. Szlovákiában sajtóhírek szerint tejtúltermelés van, részben azért, mert már nem éri meg áfacsalás útján Magyarországon értékesíteni a tejet, mivel januárban idehaza öt százalékra csökkent az UHT- és ESL-tejek áfakulcsa.

Ezért elképzelhető, hogy a termelők a piaci árnál jóval nyomottabb áron értékesítettek a Pennynek, ám ebben az esetben minőségi problémák is felmerülnek.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.