Növekvő forgalom mellett emelkedett a hazai tőzsde a héten

Kilőtt a héten a magyar tőzsdeindex a vezető vállalatok második negyedéves jelentését követően.

Magyar Nemzet
2020. 08. 09. 9:22
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Emelkedő forgalom mellett erősödött a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe a héten, a BUX 35 952,53 ponton zárt pénteken. Ez 1260,79 ponttal, 3,63 százalékkal magasabb az előző heti záróértékénél, a részvénypiac forgalma pedig 51,95 milliárd forint volt az előző heti 40,03 milliárd forint után – áll a távirati iroda összefoglalójában.

Jó hetet zárt a BUX
Fotó: Katona Vanda

Emelheti a célt a gyógyszercég, túlteljesített a bank

Kilőtt a héten a BUX a magyar blue chip részvények jelentését követően – áll az Equilor Befektetési Zrt. elemzésében. Felidézték: Hétfő hajnalban közölte második negyedéves számait a Richter, a társaság bevételei éves alapon 14,5 százalékkal bővültek, amelyet egy egyszeri, nyolcmilliárd forintos mérföldkőbevétel dobott meg. A Richter az után vált jogosulttá a kifizetésre, hogy a Vraylar értékesítése az Egyesült Államokban meghaladta az egymilliárd dollárt (mintegy 290 milliárd forintot) az elmúlt 12 hónapban. A főbb gyógyszerek értékesítése a vártnak megfelelően alakult, az adózott eredmény 84 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit. A vártnál jobb eredmények nyomán jó esély van arra, hogy a vezetőség megemeli az ez évre kiadott eredményprognózisát. Arról is beszámoltak, hogy új terméket hoz forgalomba a Richter az Egyesült Királyságban, a hazai gyógyszergyártó a Palette vállalat nőgyógyászati termékét fogja forgalmazni az Egyesült Királyság területén az újonnan megadott engedély alapján.

Az OTP péntek hajnalban tette közzé a negyedéves számait: a bank a várthoz hasonló bevételt ért el, míg a profit az előrejelzéseket túlszárnyalta. Ez annak köszönhető, hogy a hitelkockázati költségek a vártnál tízmilliárd forinttal alacsonyabbak voltak.

Döcögött a Mol és a Telekom

Jelentős veszteséggel zárult a Mol negyedéve, a vállalat készlethatástól tisztított EBITDA-ja (kamat-, adófizetés és amortizáció előtti eredmény) 38 százalékkal csökkent éves alapon. Az idei évre új prognózist adott ki a vezetőség, amely szerint legfeljebb 30 százalékkal csökkenhet az EBITDA. Az Equilor szerint elmozdult mélypontjáról a Mol finomítói marzsa. Júliusban hordónként 0,9 dollár volt a magyarországi olajvállalat átlagos finomítói profitmarzsa, így a rekordalacsony júniusi –1,3 dollárhoz képest már mérsékelten javuló környezetről számolhatott be a vállalat.

A Magyar Telekomnál jelentősebb volt a visszaesés az eredménysorokon, az EBIT 16 százalékkal, az adózott eredmény pedig 21 százalékkal csökkent 2019 második negyedévéhez képest. A menedzsment csökkentette a szabad pénzáramra vonatkozó idei terveit. A korábbi ötszázalékos éves növekedést stagnálásra rontotta, míg a tőkeberuházások soron a korábbi stagnálást 10 százalékos emelkedésre váltotta. 2021-re a szabadpénzáram-várakozásokat csökkentették úgy, hogy stabilan hagyták a 2019-es szinthez képest. A tőkeberuházások megemelését a vezérigazgató azzal indokolta, hogy az optikai hálózat kiépítését felgyorsították, ennek költségoldala már a második negyedévben is látszott.

Minden záróérték emelkedett, stabil a forint

Az euró–forint árfolyama a 343 és 345 forintos sávban, míg a dollár–forint árfolyama a 289 és 295 forintos tartományban mozgott.

A vezető részvények közül a héten a legnagyobb mértékben, 7,16 százalékkal a Mol erősödött, a hét utolsó kereskedési napján 1840 forinton zárt, heti forgalma meghaladta a 6,74 milliárd forintot.

A Richter árfolyama 5,54 százalékkal nőtt a héten, pénteken 7150 forinton zárt, heti forgalma több mint 11,18 milliárd forint volt. A Magyar Telekom-részvények ára a héten 3,26 százalékkal emelkedett, pénteki záróára 380 forint volt, heti forgalma 642,54 millió forintot tett ki. Az OTP-részvények 0,38 százalékkal erősödtek a héten, pénteken 10 430 forinton zártak, heti forgalmuk meghaladta a 32 milliárd forintot. A kis és közepes részvények indexe, a BUMIX 3481,72 ponton zárt pénteken, az előző héthez képest 50,51 ponttal, 1,47 százalékkal magasabban.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.