Jól teljesített a Richter a második negyedévben

Közzétette negyedéves eredményét a Richter, a nagy hasznot most is a húzótermék, a Vraylar hozta. A cég vezetése azonban nem lát jelentős növekedési lehetőségeket az idei év hátralévő részében.

2020. 08. 03. 12:14
null
Richter Gedeon Vegyészeti Gyár Nyrt. tablettagyártó részlege üzeme. tabletta gyógyszergyár gyógyszergyártás laboratórium 20080725 Fotó: Katona Vanda / Napi Gazdaság
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Richter minden idők legjobb negyedéves adózott eredményét érte el 31,5 milliárd forint összegben, és 137,5 milliárd forintos árbevétele is közel 15 százalékos növekedés az egy évvel korábbihoz képest, ugyanakkor alacsonyabb, mint az első negyedév rekord árbevétele. A nyereségben komoly egyszeri tétel is megjelenik: a Richter húzóterméke, a Vraylar az Egyesült Államokban átlépte az egymilliárd dolláros forgalmat, ami jelentős mérföldkőnek számító bevételt hozott, 7,95 milliárd forint értékben. Az eredményhez az erősödő dollár/forint is hozzájárult, meg kell azonban jegyezni, hogy július folyamán már sokat gyengült a dollár a forinthoz képest.

A cég elsődleges piaca egyértelműen az Egyesült Államok lett, amit Orbán Gábor, a cég vezérigazgatója is megerősített. A további várakozásokat illetően viszont a gyógyszeripari vállalat idei első fél évét értékelő sajtótájékoztatóján elmondta, hogy egész évre a tavalyihoz hasonló csoport szintű árbevételt vár euróban kifejezve.

Hozzátette, idén februárban még háromszázalékos növekedéssel számoltak, mostanra nyilvánvaló, hogy ez nem tartható a koronavírus-járvány hatásai miatt. Bekövetkezett az, amire az első negyedévet követően számítottak: a márciusban tapasztalt, a korlátozások bevezetését követő kezdeti jelentős gyógyszerkereslet drasztikusan visszaesett, megjegyezve, hogy mindez az általános gazdasági helyzet romlásából is fakad.

Az Egyesült Államokban a húszszázalékos éves növekedést tartja dollárban kifejezve reálisnak a vezérigazgató, miközben rubelben az orosz piac három százalékkal nőhet, a nyugat-európai piacokon euróban háromszázalékos csökkenést várnak. A gyógyszergyártás árbevétele két százalékkal emelkedhet idén csoport szinten, euróban kifejezve, ugyanakkor a nagykereskedelmi szegmensben nem várnak bővülést.

A Richter részvényének árfolyama jól teljesített az idén: a BÉT nagy papírjai közül az egyetlen, amelyik nyereséget könyvelhet el az idei évre. A múlt hét közepe óta erős emelkedés mutatkozott, és az eredményre is jól reagált a papír, 6815 forintos árfolyama nem marad el jelentősen a 7200 forint körüli mindenkori csúcstól.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.