Veszteséges lett a Mol, de erős a kiskereskedelmi üzletág

A Mol két alaptevékenysége, a kitermelés és a feldolgozás gyengén alakult a második negyedévben, a fogyasztói szolgáltatások eredménye viszont enyhén növekedett a járványhatások ellenére.

2020. 08. 07. 12:55
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Jelentős, 41,5 milliárd forintos veszteséggel zárta a második negyedévet a Mol-csoport elsősorban a járvány hatásai, az olajár gyengélkedése és a finomítói marzsok szűkülése miatt. Mint korábban megírtuk, a koronavírus-járvány hatására meghozott kijárási korlátozások idején a kereslet visszaesése miatt az olajár összeomlott, átmenetileg még negatív tartományba is került. A korlátozások feloldása idején az ár fokozatosan negyven dollárig emelkedett, a negyedév átlaga ugyanakkor még meglehetősen alacsony volt.

Ennek logikus következménye, hogy a Mol kitermelési, azaz upstream üzletágának EBITDA (kamatok, adózás és értékcsökkenési leírás előtti eredmény) értéke 35,5 milliárd forintra csökkent a második negyedévben a tavalyi 77,4 milliárdról. A kitermelés volumene negyedéves összehasonlításban hat százalékkal, 117 ezer hordó egyenértékre nőtt, miután az ACG azeri olajmező hozzájárulása több volt, mint amennyivel csökkentet a kitermelésé az Egyesült Királyságban és Pakisztánban.

A downstream, azaz finomítás és kereskedelem üzletág EBITDA értéke ugyancsak nagy mértékben, 36,6 milliárd forintra esett vissza a tavalyi év megfelelő időszakának 72,2 milliárdos értékéről, miután a finomítói marzsok negatívra fordultak május közepén. A nagyon erős első negyedévet a működést érintő komoly kihívások és példátlan ár- és marzsmozgások követték a második negyedévben. A fél év egészét tekintve jobbak az eredmények, hiszen a tiszta EBIDTA 0,5 százalékkal magasabb a tavalyi eredményhez képest. A petrolkémia hozzájárulása továbbra is erős volt, mind a marzsok, mind a volumenek magasak maradtak a járványhelyzet alatt is.

A fogyasztói szolgáltatások üzletág sikeresen ellenállt a válság kihívásainak. A szegmens EBITDA-ja 35,3 milliárd forint lett, ez egyenesen növekedést jelent tavalyi 33,8 milliárdhoz képest annak ellenére, hogy a vírushelyzet és a karantén miatt 22 százalékkal csökkent a forgalom a tavalyihoz viszonyítva az egész régióban. A költséghatékonyságot szolgáló intézkedések szinte teljesen ellensúlyozták a járványhelyzet miatti kieséseket az üzemanyag- és nem üzemanyag-típusú termékek eladásában és marzsaiban. Az áprilisi mélypontot követően az üzemanyag-kereslet fokozatosan helyreállt, a jövőbeni legnagyobb reményt jelentő shopeladások még növekedtek is a tavalyi hasonló időszakhoz képest.

A gázüzletág (midstream) ugyancsak jól teljesített: a nagy kapacitáslekötésnek és az alacsonyabb működési költségeknek köszönhetően EBITDA értéke 6.6-ról 14,3 milliárd forintra növekedett a tavalyi hasonló időszakhoz képest.

Hernádi Zsolt, a MOL-csoport elnök-vezérigazgatója az eredményekkel kapcsolatban a következőket nyilatkozta: „A MOL-nak eddig ismeretlen kihívásokkal kellett 2020-ban megküzdenie; kezdve a járvány okozta, jelentős egészségügyi és biztonsági kockázatoktól, a kijárási korlátozás alatti folyamatos működés biztosításáig. Ezen kihívások közepette pedig arra is figyelni kellett, hogy megőrizzük pénzügyi egyensúlyunkat és erőnket. Bár a vírust még nem győztük le teljesen, büszke vagyok arra, hogy eddig sikerrel vettük az akadályokat. Munkatársaink egészségesek és biztonságban vannak, piacainkon biztosítottuk ügyfeleink folyamatos ellátását még a válság legnehezebb pillanataiban is. Sőt ezen körülmények között is sikerült pozitívan tartani egyszerűsített szabad cash flow-nkat. Mindez kollégáink minőségi munkájának és rugalmas üzleti modellünknek köszönhető, és ez tovább erősítette azt a meggyőződésemet, hogy a jövőben is sikerrel fogjuk venni az akadályokat és megerősödve fogunk kikerülni a válságból.”

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.