Nyár elején érkeznek az 5G-tenderek

A 700 megahertzes (MHz) sávban kétszer 25, a 2100-asban kétszer 15, a 2600-asban 15, a 3600-asban pedig 310 MHz-nyi sávszélességet nyerhetnek el a pályázók tizenöt plusz öt évre.

2019. 04. 25. 12:42
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A nyár elején várható az ötödik generációs (5G) mobilkommunikációt szolgáló frekvenciák tendere – közölte a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) elnöke egy háttérbeszélgetésen. Karas Monika elmondta, hogy a 700 megahertzes (MHz) sávban kétszer 25, a 2100-asban kétszer 15, a 2600-asban 15, a 3600-asban pedig 310 MHz-nyi sávszélességet nyerhetnek el a pályázók tizenöt plusz öt évre. Az elnök arról is tájékoztatott, hogy az 5G-hálózatok zalaegerszegi tesztüzeme alatt az NMHH munkatársai vizsgálataik során arra jutottak, hogy a technológia által kibocsátott elektromágneses sugárzás – a felmerült kétségek ellenére – elhanyagolható mértékű, és nagyságrendekkel az egészségügyi határértékek alatti.

Fotó: REUTERS/Thilo Schmuelgen

A 700 MHz-es csomag csak jövő szeptembertől használható, mert azon addig a digitális földfelszíni televíziós hálózatok működnek, amelyeknek jövőre lejáró jogosultságát szintén idén pályáztatják – erről Aranyosné Börcs Janka főigazgató beszélt. Hozzátette: a jelenleg 12 ingyenes televíziós csatornát és négy közszolgálati rádiót változatlanul érik majd el a felhasználók a két hálózaton. A 47 fizetős adó műsora viszont a jobb adásminőséget biztosító DVB-T2 technológiára kerül át.

Eközben Svájc 54 városában üzembe állt az első európai 5G-képes hálózat az Ericsson és az ország legnagyobb szolgáltatója, a Swisscom együttműködésében. Nagy-Britanniában pedig arról döntöttek, hogy beszállítóként a Hua­wei kínai távközlési óriáscég is részt vehet az 5G-fejlesztésekben.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.