Nyilatkoztak a Tesla alapítói, akiktől Elon Musk átvette a céget

Bármilyen különös is, de a Teslát mint vállalatot nem Elon Musk alapította. Igaz, hogy tőkeemeléssel viszonylag hamar beszállt a cégbe, meglátva benne a lehetőségeket, elnök-vezérigazgató azonban csak öt évvel később lett.

Fellegi Tamás Péter
2021. 02. 07. 17:32
null
A részvényesek egyre szkeptikusabbak a dél-afrikai születésű feltalálóval kapcsolatban Fotó: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ma már a Tesla teljesen egybeforrt a zseniális vállalkozó, Elon Musk nevével, azonban szemben például Jeff Bezossal, aki maga alapította az Amazont, Musk csak meglátta a lehetőséget az alapítók elgondolásaiban, és kiegészítette saját grandiózus víziójával, ami ma már a megvalósulás útján halad. A tőzsde pedig meg is előlegezte a korlátlan sikert, hisz a jelenlegi részvényárfolyam mellett Musk a világ leggazdagabb embere lett. Azt pedig még kevésbé gondolnánk, hogy előtte a vállalatnak volt már öt év alatt három előző vezérigazgatója.

A tényleges alapítók, Martin Ebenhard és Mar Tarpenning a CNBC-nek arról meséltek, milyen volt az első autó, a Roadster megalkotása és gyártásának megkezdése, és hogyan adták át a hatalmat fokozatosan Musknak, és hogy most mivel foglalkoznak. A két alapító még 2003-ban hozta létre a vállalatot, és céljuk az volt, hogy az autógyártást az elektronikával ötvözzék. Muskkal egy társasági eseményen találkoztak nem sokkal a cégalapítás után, ahol először az derült ki, hogy mindhárman érdeklődnek az űripar iránt (még jóval Musk űrcége, a SpaceX megalapítása előtt), de mikor arra terelődött a szó, hogy a két alapító tőkeemelést tervez a Teslánál, Musk rögtön beszállt a 2004. februári 7,5 milliós dolláros tőkeemelésbe, mégpedig a nagy részével, 6,5 millióval.

Elon Musk. Nem ő az alapító, de a Tesla által lett a világ leggazdagabb embere
Fotó: Reuters

Ezzel Musk meghatározó tulajdonos lett, a munkába is beszállt, és hamarosan az igazgatóság elnöke lett, de a cég elnök-vezérigazgatója Eberhard lett. A Roadster tervezését már Musk felügyelte, és ekkor alakult ki az a víziója is, hogy az elektromos autók a létező járműkategóriák teljes vertikumát le fogják fedni, és hogy ebben élen járhatna a Tesla. 2006-tól már ő maga szervezte az újabb tőkeemeléseket, melyek egyikébe olyan vállalkozók is beszálltak, mint a Google alapítói. Musk a saját korábbi vállalkozásaiból gyűjtött pénzt is a Teslába fektette, így egyértelművé vált, hogy ő képes a cég finanszírozását biztosítani, amíg termőre nem fordulnak a beruházások. Musk végül 2008 végén lett elnök-vezérigazgató, innentől már kizárólag Musk nevéhez fűződik a Tesla. 2010-ben pedig a tőzsdére vezette a céget, megteremtve a korlátlan növekedés lehetőségét a beruházások hosszú távú finanszírozásának biztosításával.

Az eredeti alapítók szerepe ezzel lecsökkent, de Eberhard még most is dolgozik a Teslának, részvényesként is megmaradt: az elektromos akkumulátorok továbbfejlesztésével foglalkozik. Tarpenning a Model S fejlesztésekor hagyta el a Teslát, de máig is beszél időnként Muskkal. Jelenleg környezetbarát startupok mentorálásával foglalkozik egy kockázatitőke-társasággal együttműködve.

 

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.