Keresés
Magyar Nemzet
2021. június 16., szerda, Jusztin napja
HÍR TV - KEMÉNYMAGHol van az iszonyú propaganda határa?
Gazdaság
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: https://magyarnemzet.hu/gazdasag/olajcegtol-meglepo-a-mol-evinditasa-9764309/

Olajcégtől meglepő a Mol évindítása

MTI

A Mol-csoport 664 millió dollár (199,8 milliárd forint) tisztított, kamat-, adófizetés és amortizáció előtti eredményt (EBITDA) ért el az idei első negyedévben, hét százalékkal többet, mint az előző év hasonló időszakában. Az eredményt a koronavírus-járvány harmadik hulláma, az azt követő utazási korlátozások és a lezárások ellenére érte el – emelte ki a társaság a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján pénteken közzétett dokumentumban.

A vállalat úgy értékelt, hogy az eredményekhez hozzájárultak az erős olaj- és gázárak, a rekordmagas petrolkémiai árrés és a fogyasztói szolgáltatások jó teljesítménye. Az elért EBITDA meghaladta a 184,5 milliárd forintos piaci konszenzust.

A csoport nettó eredménye 92,2 milliárd forint volt az első három hónapban, a tavalyi első negyedévi 48,4 milliárd forint nettó veszteség után.

A társaság közleménye idézi Hernádi Zsoltot, a vállalat elnök-vezérigazgatóját, aki kiváló eredményként értékelte az elért több mint 660 millió dollár EBITDA-t, figyelembe véve a világ és a régió gazdaságát még mindig sújtó járványhelyzetet. Úgy vélte: a teljesítmény a Mol stratégiai kezdeményezéseinek és integrált, rugalmas üzleti modelljének a közös eredménye. Hozzátette, hogy a növekvő átoltottság és a régióban tapasztalható fokozatos nyitás láttán van ok az optimizmusra. Felidézte, hogy az előző évvel ellentétben idén tudnak osztalékot fizetni, így a jó eredményekből a befektetők is profitálhatnak.

Hernádi Zsolt MOL

Hernádi Zsolt szerint az integrált működés és az alkalmazkodóképesség meghozta a hatást
Fotó: Magyar Nemzet/Bach Máté

Hernádi Zsolt szerint az első negyedév újabb mérföldkőnek bizonyult a Mol-csoport történetében. Közzétették a 2030+ stratégiát, a Shape Tomorrow nevű programjukat, amellyel tovább gyorsítják átalakulásukat, hogy az alacsony szén-dioxid-kibocsátású, körforgásos gazdaság kulcsszereplőjévé válhassanak Kelet-Közép-Európában.

  • A kutatás-termelés (upstream) üzletág EBITDA-ja elérte a 307 millió dollárt, ami 66 százalékos növekedést jelent az előző év azonos időszakához képest, és hetven százalékkal magasabb az előző negyedévhez viszonyítva. A jó teljesítmény a jelentősen magasabb olaj- és gázáraknak, valamint az azerbajdzsáni ACG-mező hozzájárulásának köszönhető. A 116,7 millió hordó napi termelés kissé alacsonyabb volt, mint az előző negyedévben, de hat százalékkal több az előző év azonos időszakához képest.
  • A feldolgozás-kereskedelem (downstream) üzletág EBITDA-ja 254 millió dollár lett, 14 százalékkal alacsonyabb, mint az előző év azonos időszakában, a lezárások, valamint az alacsonyabb finomítói mennyiségek és árrések miatt. Ezt a csökkenést részben ellensúlyozta az erős petrolkémiai teljesítmény, mivel az integrált petrolkémiai árrés 74 százalékkal nőtt az előző évhez képest.
  • A fogyasztói szolgáltatások EBITDA-ja dollárban számolva harminc százalékkal nőtt, és az eddigi legmagasabb első negyedévi eredményét érte el, 115 millió dollárt.
  • A gázszállítási üzletág EBITDA-ja 33 százalékkal, 48 millió dollárra csökkent az előző év első negyedévéhez viszonyítva, mert a szállítási bevételek és a szabályozott bevételek visszaestek a határkeresztező kapacitások és a szállítási kereslet jelentős csökkenése miatt.

A Mol részvényeivel a BÉT prémium kategóriájában kereskednek, a papír záróára csütörtökön 2154 forint volt. Az elmúlt egy évben a részvények legmagasabb árfolyama 2480, a legalacsonyabb 1502 forint volt.

Csak egy kattintásra van attól, hogy ne maradjon le a Magyar Nemzet mérvadó híreiről!

IDE kattintva feliratkozhat hírlevelünkre, mi pedig napi két e-mailben elküldjük Önnek legfontosabb cikkeinket. (Ez a szolgáltatás ingyenes!)

EGYÜTTMŰKÖDÉS

A gazdaság újraindításában kiemelt szerepe van a családpolitikai kutatásoknak
A Kopp Mária Intézet és a Budapesti Corvinus Egyetem a jövőben számos kutatási projektben és programban fog együttműködni.

VILÁGJÁRVÁNY

Egyre több európai országot aggaszt a delta variáns terjedése
Az oltás hatásos lehet az új változat ellen is, amely már Franciaországot és Ausztriát is elérte.
Portugáliában kezdődött meg az uniós pénzosztás
Ursula von der Leyen európai körúton jelenti be a helyreállítási tervek kiértékelését. Előzetesen magyarországi vizitet is ígért.

Poszt-trauma

Miért kell leszerbezni egy magyar színházat?
Ne legyünk szűkkeblűek, pláne ne itt, Budapesten.

Poszt-trauma

Mihalik Enikő belső információt kotyoghatott ki
Szurkoljunk Karácsony városdiplomáciai főtanácsadójának és kedves nejének!

Poszt-trauma

Bevetésen az igazi szivárványkoalíció
Összefújta a szemetet a globalizmus szele.

Aktuális

Így tároljuk az élelmiszereket, hogy sokáig elálljanak!
Az élelmiszerek helyes tárolása az egészségünk szempontjából is fontos. Hasznos tudnivalókat mutatunk.

Fricz Tamás blogja

Felelősek vagyunk Gyurcsány Ferenc miatt
Gyurcsány azért van még mindig itt, mert hagytuk és engedtük, hogy itt maradjon.
Vissza az oldal tetejére
Tisztelt olvasóink!
A Magyar Nemzet teljes archívumának feltöltése folyamatban van. Hamarosan az összes korábbi cikk elérhető lesz, addig szíves türelmüket kérjük.
a Magyar Nemzet szerkesztősége

Ne maradjon le, legyen mindig naprakész, iratkozzon fel a Magyar Nemzet hírlevelére!