Érdekes eredményt közölt a Mol a válságévről

Osztalékfizetésről döntött a közgyűlés, amely egy korábbi államtitkárt is a cég felügyelőbizottságának a tagjai közé választott.

Magyar Nemzet
2021. 04. 15. 12:39
null
Az olajipari társaság első embere ellen kiadott nemzetközi elfogatóparancsot két éve visszavonták Fotó: Kurucz Árpád
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Míg tavaly a koronavírus-járvány okozta bizonytalanság és a külső környezet, valamint a piaci igények kiszámíthatatlansága miatt a Mol-csoport igazgatósága az osztalékfizetés visszatartásáról döntött, addig idén – figyelembe véve a vállalatcsoport 2020-as üzleti eredményét, az erős mérleget, a jövőbeli befektetési terveket és a makrokörnyezet esetleges változásaiból adódó bizonytalanságot – jóváhagyta az osztalékfizetésre tett javaslatot. Az igazgatóság 75,875 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött – tájékoztatott a társaság a csütörtöki, online tartott közgyűlés eredményeiről. A legutóbbi osztalékfizetéskor, 2019-ben a 2018-as üzleti év után 107,284 milliárd forintot fizetett a társaság.

Az igazgatóság emellett jóváhagyta Világi Oszkár újraválasztását az igazgatóságban. A felügyelő- és auditbizottságba újraválasztotta Ivan Miklošt, és megválasztotta Nagy Mártont, a jegybank korábbi alelnökét. Emellett a felügyelőbizottság tagjának választotta Kaderják Péter volt energetikáért felelős államtitkárt és Dorkota Lajost, a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal előző elnökét.

– Kemény év áll mögöttünk, de bebizonyítottuk, hogy erősek és rugalmasak vagyunk, és már látjuk a fényt az alagút végén. A világjárvány és a gazdasági válság példátlan kihívások elé állította a vállalatcsoportot, de a Mol kezelte a helyzetet, és megerősödve zárta a 2020-as évet – mondta Hernádi Zsolt, a Mol-csoport elnök-vezérigazgatója. – Pénzügyi eredményeinknek és sikeres működésünknek köszönhetően idén újra tudunk osztalékot fizetni a részvényeseinknek, és nagyon komoly lendülettel vágunk bele a frissített stratégiánk megvalósításába. Folytatjuk a 2016-ban megkezdett transzformációnkat, és készen állunk arra, hogy tíz éven belül a régió körforgásos gazdaságának az irányítói legyünk – tette hozzá.

Erős válságév

A Mol-csoport 2020-ban 2,05 milliárd dollár (630 milliárd forint) tiszta EBITDA-t termelt, és bár a vállalatcsoport eredménye a járványhelyzet és a gazdasági válság miatt 2019-hez képest 16 százalékkal csökkent, még így is meghaladta utolsó, Covid-járvány után frissített célkitűzést (1,9 milliárd dollár). A vállalatcsoport működése a legnagyobb válság közepette is zavartalan volt, stratégiai beruházásait a járványügyi korlátozások ellenére ugyan lassabban, de folytatta. A feldolgozás és kereskedelem (downstream) szegmens kiemelt beruházása, a poliol-projekt meghaladta a 75 százalékos készültséget az év végére. A kutatás-termelés (upstream) szegmens szénhidrogén termelése, köszönhetően az azeri ACG-mező hozzájárulásának, nyolc százalékkal nőtt 2020-ban, elérve a napi 120 ezer hordót. A fogyasztói szolgáltatások üzletág tavaly 510 millió dolláros (156 milliárd forintos) EBITDA-jával újfent rekorderedményt produkált, és nyolc százalékkal jobban teljesített, mint 2019-ben.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.