Pest megye és a Balaton a vonzerő

A Balaton-parti és a tóhoz közeli, továbbá a jó közlekedési kapcsolattal rendelkező Pest és Fejér megyei helységek a legkeresettebbek a falusi csokkal érintett települések közül — derül ki az egyik legnagyobb ingatlanhirdetési portál lapunknak készített összeállításából. Az árakban óriási a szórás, van, ahol budapesti árszínvonal jellemző, ám van, ahol egy-kétmillió forintért is lehet házat venni. Az átlagárak mindenesetre tíz százalékot meghaladó növekedést mutatnak azóta, hogy tudni lehet az új támogatási formáról.

2019. 07. 18. 5:45
null
Van, ahol 900 ezerért kínálnak egy négyzetmétert, de az átlagár 88 ezer forint Fotó: Katona Vanda
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Már a falusi családi otthonteremtési kedvezmény (csok) első rövid időszakának tapasztalataiból kezd kirajzolódni, milyen adottságú települések lehetnek az új támogatási forma nyertesei. A július elsejei bevezetés óta a Balaton déli partján fekvő Fonyód, az M5-ös autópálya mentén Budapest és Kecskemét között nagyjából félúton lévő Örkény és a Balaton északi partján található Badacsonytomaj iránt mutatkozott a legnagyobb érdeklődés – derül ki az Ingatlan.com Magyar Nemzet részére készített összeállításából. A falusi csok 2486 településének ingatlankínálatát külön aloldalon kezelő hirdetési portál szerint további három tóparti település (Balatonkenese, Balatonfenyves, Balatonederics) és a Fonyódtól alig több mint tíz kilométerre fekvő Lengyeltóti fért még be a tíz legkeresettebb kistelepülés közé. Pest megyéből Tóalmás és Bag, Fejérből pedig Szabadbattyán és Adony számít még igazán népszerűnek.

– Jóllehet nem beszélhetünk tömeges érdeklődésről, az már most látszik, hogy sokak fantáziáját mozgatja meg az új támogatási forma. Ha az érdeklődés szintje fennmarad, minden bizonnyal a népszerű települések árai fognak a legnagyobb mértékben emelkedni a közeljövőben – mondta lapunknak Balogh László, az Ingatlan.com vezető gazdasági szakértője. Július első két hetében mindenesetre az egy hónappal korábbihoz viszonyítva csaknem negyven százalékkal nőtt azok száma, akik telefonon is informálódtak a tulajdonosoknál. Ez a legnépszerűbb települések esetében kétszáznál több érdeklődőt jelent. Összehasonlításul érdemes rögzíteni, hogy a falusi csok településein hat-hét jelentkező a jellemző, a támogatás bevezetése előtt pedig még ennyi sem volt. Noha az egyik legnagyobb ingatlanhirdetési oldalnak számító Ingatlan.com mintegy 15 ezer falusi csokos hirdetést tart számon, a tényleges kínálat ennél jóval nagyobb lehet. Főként kisebb helységekben ma is gyakori, hogy csak egy kirakott tábla jelzi, hogy az ingatlan eladó.

Van, ahol 900 ezerért kínálnak egy négyzetmétert, de az átlagár 88 ezer forint
Fotó: Katona Vanda

A falusi csok településein az átlagos négyzetméterár jelenleg 88 ezer forint. Ez önmagában nem sokat mond, hiszen óriási a szórás, az azonban figyelemre méltó, hogy egy éve – amikor még nem lehetett tudni a falusi csokról – csak 79 ezer forint volt az átlag. Egy ingatlan jellemző átlagára eközben nyolcmillió­ról kilencmillió forintra emelkedett.

Noha első ránézésre sokan azt gondolhatják, hogy az érintett helységek elnéptelenedő, súlyos munkanélküliséggel, bűnözéssel és más nehézségekkel küszködnek, a legtöbb esetben ez koránt sincs így. Nem véletlen, hogy többtucatnyi településen jóformán budapesti vagy legalábbis a külső pesti kerületek árával versengő árszinttel találkozni. A jelenleg zajló Művészetek Völgye egyik oszlopos helyszínén, Vigántpetenden például az eladó ingatlanok átlagos négyzetméterára megközelíti a 900 ezer forintot. Két kedvelt balatoni üdülőhelyen, Tihanyban és Balatonakaliban 650 és 700 ezer forint körüli az átlagár.

A július 1-jétől elérhető falusi csok lényege, hogy a csok kiemelt összege használt ingatlan vásárlására, felújítására és bővítésére is elérhető, ráadásul ehhez a kedvezményes, kamattámogatott hitelt is igénybe lehet venni. A támogatási összeg legfeljebb fele fordítható vásárlásra. Egy nagycsalád például ötmillió forint vissza nem térítendő támogatást és legfeljebb 7,5 millió forint kedvezményes hitelt kaphat ilyenkor, hasonlóképpen a saját tulajdonban lévő ingatlana felújítására is. Vásárlás és felújítás esetén akár 10 plusz 15 millió forint is kapható a falusi csok keretében.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.