Piaci „nagymosás” Romániában

Bírság kifizetésére kényszeríthetik Romániában azokat az üzletláncokat, amelyek tisztességtelen piaci gyakorlatot folytatnak a beszállítókkal. Ezt azt követően tehetik meg, ha Bukarestben elfogadják a vonatkozó jogszabályt, aminek késlekedése miatt egyébként Brüsszel kötelezettségszegési eljárást indított.

2021. 08. 04. 16:39
Right wing populism and autocracy are sweeping across Eastern Europe.
SLOBUZIA MOARA, ROMANIA - SEPTEMBER 20 Tudor Nuta, 56, who has spent a lifetime working in the agricultural fields of Romania, picks and cuts cabbage in the early morning hours in Slobuzia Moara, Romania on September 20, 2018. Nuta complained that the government has not invested in roads and infrastructure to get produce to market efficiently. An abnormally wet summer season, resulting in a poor crop, didn't help matters. Autocracy and right wing populism are sweeping through Eastern Europe, including Poland where the population has become polarized between nationalists and those that want closer ties with the European Union. (Photo by Michael Robinson Chavez/The Washington Post via Getty Images) Fotó: Michael Robinson Chavez Forrás: The Washington Post via Getty Images
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Európai Bizottság (EB) felszólította Romániát – valamint további tizenegy uniós országot –, hogy saját jogszabályait mihamarabb hozza összhangba a vállalkozások közötti kapcsolatokban a mezőgazdasági és élelmiszer-ellátási láncoknál előforduló tisztességtelen piaci gyakorlatokról szóló uniós irányelvvel. Az EB 2019 áprilisában fogadta el az irányelvet, amely az élelmiszer-ellátási lánc szereplőinek alapszintű védelmét hivatott biztosítani. Kétéves határidőt szabtak meg a jogszabálynak a tagállamok hazai törvénykezésébe való átültetésére, a május elsejei határidő után fél évvel, azaz november elsejétől pedig már életbe is kell léptetni.

Az irányelv értelmében egyfajta feketelistára kerül egy sor, korábban nemritkán alkalmazott praktika:

  • a túl hosszú fizetési határidők,
  • az utolsó pillanatban lemondott megrendelések,
  • az egyoldalú szerződésmódosítások,
  • a beszállítók értékesítéséhez nem kapcsolódó kifizetésekre kötelezése,
  • kereskedelmi megtorló intézkedésekkel való fenyegetések.
  • A dokumentumban az is tételesen szerepel, hogy mit minősítenek tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatnak. Így például a vevő nem fizethet romlandó mezőgazdasági és élelmiszeripari termékekért a szállítási időszak után több mint harminc nappal. A nem romlandó termékek esetében hatvan nap a határidő. A romlandó termékek megrendelését nem lehet túl rövid határidővel lemondani, hogy a beszállítónak lehetősége nyíljon alternatív megoldások megtalálására, értékesítésre vagy felhasználásra.

    A helyi termelők áruinak értékesítését is segíti a jogszabály, amelynek elfogadása azonban késik
    Fotó: Michael Robinson Chavez / The Washington Post via Getty Images

    Nem lehet ugyanakkor egyolda­lúan megváltoztatni a szerződés feltételeit, olyan kifizetésekre kötelezni a beszállítót, amelyek nem kapcsolódnak a termékek értékesítéséhez. Ha a termék a vevő telephelyén, nem a beszállító hibájából, gondatlanságából fakadóan károsodott, nem lehet a veszteség megtérítésére kötelezni. A beszállító üzleti titkait nem lehet jogosulatlanul megszerezni, hasznosítani vagy felfedni,

    a vevő pedig nem fenyegetheti a beszállítót, nem alkalmazhat ellene megtorló intézkedéseket.

    Az EU által hiányolt jogszabály-tervezetet amúgy már áprilisban elfogadta a bukaresti törvényhozás felsőháza, a szenátusi jóváhagyás óta azonban a dokumentum megrekedt a képviselőház bizottságaiban. A tervezetről már tárgyaltak a mezőgazdasági szakbizottságban, de a parlamenti vakáció megakasztotta a folyamatot, amely így csak szeptemberben folytatódhat. A parlament napirendjén szereplő tervezetben az áll, hogy az uniós irányelvben foglaltak alapján panaszokkal élők a Versenytanácshoz fordulhatnak, amely a tiltások megszegésének bebizonyosodása esetén több száz lejes bírságot szabhat ki.

    – Szükség van a kis beszállítók védelmére, ugyanakkor folyamatosan egyeztetni kell, hiszen reális érdekütközések vannak a helyi beszállítók és a multinacionális kereskedőláncok között. Romániának tehát olyan jogszabályt kell megalkotnia, hogy a lehető leghatékonyabban érvényesíthesse a helyi termelők és a belső termelés piacra juttatását – fogalmazott a Krónika című napilapnak Könczei Csaba RMDSZ-képviselő, mezőgazdasági szakpolitikus.

    A téma legfrissebb hírei

    Tovább az összes cikkhez chevron-right

    Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

    Címoldalról ajánljuk

    Tovább az összes cikkhez chevron-right

    Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.