Rekordméretben épül napelempark Győrben

A napelempark Európában a maga nemében, az épületen kialakítottak között a legnagyobb lesz – közölték a társaságok, amelyek közel 25 éves együttműködésben állapodtak meg.

2019. 02. 16. 16:32
null
A tetőre tervezett energiatermelő ötezer háztartást látna el évente Forrás: Audi
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Újabb 12 megawatt (MW) beépített kapacitással bővül a magyarországi napenergiás áramtermelés, annak a létesítménynek köszönhetően, amelyet az Audi Hungaria két logisztikai központjának tetején, mintegy 160 ezer négyzetméteren épít az E.On Hungária energetikai vállalat. A napelempark Európában a maga nemében, az épületen kialakítottak között a legnagyobb lesz – közölték a társaságok, amelyek közel 25 éves együttműködésben állapodtak meg.

A kooperációban az Audi Hungaria biztosítja két, egyenként mintegy 80 ezer négyzetméteres logisztikai központjának tetőfelületét a napelempark kiépítéséhez. Az E.On pedig üzembe helyezi és működteti a 35 ezer napelemből álló parkot, amely évente több mint 9,5 gigawattóra (GWh) energiát termel majd az előzetes számítások szerint.

A tetőre tervezett energiatermelő ötezer háztartást látna el évente
Fotó: Audi

Ez az energiamennyiség ötezer háztartás éves energiaszükségletének felel meg. Ha ezt a mennyiséget fosszilis energiahordozók segítségével termelnék meg, azzal mintegy hatezer tonna szén-dioxidot juttatna a légkörbe – ezt a mennyiséget takarítja meg a beruházás.

Az építési munkálatok idén augusztusban kezdődnek, a tervek szerint 2020 januárjától indulhat a termelés.

Az E.On első saját napelemparkjait tavaly kapcsolta rendszerbe Szigetváron és Mohácson, összesen tíz hektár területen. Az Audi Hungaria pedig energiaellátásának csaknem hetven százalékát megújuló geotermikus (földhő) energiából fedezi, célja pedig az, hogy teljesen szén-dioxid-mentessé váljon a működése.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.