Stabil az árutartalék a boltokban

A szaktárca államtitkára fogadta tegnap a teljes magyarországi kiskereskedelem képviselőit, hogy áttekintsék a koronavírus miatt itthon kialakult bolti helyzetet. Lapunknak Cseresnyés Péter elmondta: a cégek megerősítették, hogy indokolatlan az élelmiszerek otthoni felhalmozása, és a vásárlóktól továbbra is nyugalmat kérnek.

2020. 03. 03. 5:45
null
Már a húsvét előtti nagyobb forgalomra is készülnek a láncoknál Fotó: Bach Máté
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) kezdeményezésére létrejött egyeztetésen a tárca a szakmai szövetségek, vagyis az Általános Fogyasztási Szövetkezetek és Kereskedelmi Társaságok Országos Szövetsége, a Magyar Nemzeti Kereskedelmi Szövetség, valamint az Országos Kereskedelmi Szövetség képviselőivel, továbbá az élelmiszer-kereskedelemben meghatározó hazai áruház- és üzletláncok képviselőivel közösen tekintette át a koronavírus kapcsán az ágazatban felmerülő kérdéseket. A találkozón elhangzottak alapján a kereskedelmi szektorban a folyamatos ellátás feltételei adottak – közölte a Magyar Nemzettel Cseresnyés Péter.

Az ITM kereskedelempolitikáért és fogyasztóvédelemért felelős államtitkára az ország ellátásbiztonságának fennmaradása érdekében egyeztetett a kereskedőkkel, mert a kormány tájékozódni kíván a koronavírus miatti vásárlási rohamban kialakult ágazati helyzetről, amelyben országszerte néhány tartós élelmiszer és higiéniai termék választéka átmenetileg hiányossá vagy szűkössé vált az elmúlt napokban. Mint megírtuk, a múlt hét második felében, illetve tegnap a kereskedők megfeszített tempóban folyamatosan gondoskodni tudtak a polcok újratöltéséről, vagyis bebizonyosodott, hogy a magyarországi árukészlet képes az erősebb kereslet több napig tartó kielégítésére is.

Már a húsvét előtti nagyobb forgalomra is készülnek a láncoknál
Fotó: Bach Máté

Az államtitkár lapunknak kiemelte: – A vásárlóktól a felek továbbra is nyugalmat kérnek, megerősítve, hogy az élelmiszer-felhalmozás nem indokolt. Az egyeztetés résztvevői megállapodtak a további folyamatos kapcsolattartásban és abban, hogy közösen figyelemmel kísérik a helyzet alakulását, kölcsönösen tájékoztatják egymást a felmerülő új, érdemi információkról – mondta Cseresnyés Péter.

Hétfőn visszafogottabb volt a fogyasztás az üzletekben. Több áruházlánc üzleteiben a hétvégi roham után hiányosabbak voltak a lisztet, cukrot, sót, étolajat, tésztát, instant ételeket, konzerveket, csomagolt felvágottakat, üdítőket, ásványvizeket, illetve a tisztító-, fertőtlenítőszereket tartalmazó polcok vagy pultok. Főként az akciózott áruból vagy az adott lánc saját márkás termékéből hiányzott minden darab a polcról egy-egy alapanyagnál, másutt ezekből néhány maradt csak a hétvégéről, de tegnap délelőtt láthatóan mindenütt dolgoztak az árufeltöltők, több soron egyszerre gondoskodtak az árucikkek pótlásáról vagy más, helyettesítő termék kihelyezéséről.

Piaci forrásaink jelezték, hogy még mindig stabil az árutartalék a láncoknál, sőt húsvét közeledtével a cégek egy ideje eleve nagyobb készletekre adnak le megrendeléseket, és már látszik, hogy teljesíthető a megnövekedett kereslet a hazai ipar, illetve a beszállítók oldaláról is. Ráadásul több multiláncnak a régióban lévő más leánycégekkel közös beszerzési politikája van, azaz más piacaikról is pótolhatják a hazánkban felmerülő fokozott áruigényt.

Ez ugyancsak a vásárlók biztonságérzetét erősíheti itthon, akik egyébként a tapasztalatok szerint egyre kevésbé tartanak a koronavírus korlátozó hatásaitól, a fogyasztói magatartás kezd visszatérni a szokásos kerékvágásba, habár még várhatók erős hullámok, például a fizetések miatt az előttünk álló hét végén is.

Tanúsítványt kérnek

Kutyaszorítóba kerültek az olasz termelők az alapján, amit a Magyarmezogazdasag.hu szakportál közölt az olasz Italiafruit News híradására hivatkozva. Teresa Bellanova olasz agrárminiszter levélben tájékoztatta Giuseppe Conte miniszterelnököt és Roberto Speranza egészségügy-minisztert arról, hogy mely pontokon sújtja a zöldség-gyümölcs ágazatot – beleértve a logisztikai hátteret is – a koronavírus olaszországi terjedése. Sérelmezte, hogy a külföldi élelmiszer-kereskedelmi láncok és hatóságok pluszgaranciákat kérnek a piacaikra kerülő olasz termékek fertőzésmentességéről, holott köztudott, hogy így nem terjed a vírus. A miniszter szerint árlenyomó szándékú spekuláció is állhat a háttérben, számos lánc érezhe­tően tartózkodni kezdett az olasz áruktól.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.