Streetfood a balatoni gyorsvonatokon

E hónap közepén lép életbe az államvasutak nyári menetrendje. Ismét lesznek büfékocsik a gyorsvonatokon, és igyekeznek minél több légkondicionált motorvonatot, IC-kocsit a Balaton partjára irányítani. Jövő nyáron pedig már itt lesznek az emeletes motorvonatok, akár hatszáz komfortos ülőhellyel és bővíthető kerékpárszállító kapacitással.

2019. 06. 04. 11:33
null
A tavalyihoz képest több légkondicionált kocsira számíthatnak az utazók Fotó: Éberling András
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az idei nyári szezonban, azaz június 15. és augusztus 25. között a Balaton északi és déli partja, illetve a Velencei-tó felé egyaránt korszerű, légkondicionált motorvonatokat, intercitykocsikat, étkezőkocsikat, hét végén pedig pluszvonatokat és több kerékpárszállítási kapacitást állít be a MÁV-Start – közölte lapunkkal a vasúttársaság.

A múlt évhez képest a menetrendi kínálat tovább bővült, a vonatok nagyobb kapacitással közlekednek, és egyéb fejlesztések is megvalósulnak. A Balaton expresszekhez például étkezőkocsit csatolnak, amelyben egyszerű, streetfood jellegű ételeket, hideg és meleg italokat is kínálnak a hazai utasok pénztárcájához igazodó árszinten.

A gyorsvonatok, vagyis a Balaton expresszek idén júliustól a tavalyihoz képest több légkondicionált IC-kocsival közlekednek. A szegedi Aranyhíd expressz idén mindennap közlekedik, de több vidéki nagyvárosból is komfortosabban utazhatnak a nyaralók.

Új, zónázó vonatpár jár hét végén Budapest és Siófok között a strandolni vágyók igényeit kiszolgálva, amely csak a Velencei-tó partján és a Balaton partján lévő állomásokon és megállóhelyeken áll meg. A szerelvények nagy befogadóképességű kerékpárszállító kocsit is továbbítanak.

A tavalyihoz képest több légkondicionált kocsira számíthatnak az utazók
Fotó: Éberling András

A tavaly nyári utasszámok azt mutatják, hogy beváltak az elmúlt évek fejlesztései: akkor csaknem 1,6 millióan utaztak vonattal a Balatonra, 120 ezerrel többen, mint egy évvel korábban.

Lehet, hogy az idei nyár lesz az utolsó, amely során nélkülözniük kell az utazóknak az emeletes motorvonatok által nyújtott rugalmas szolgáltatásokat. Mint Kormányos László, a MÁV-Start értékesítési igazgatója lapunknak elmondta, a jövő év elején megérkeznek a Stadler KISS hatszáz ülőhelyes elektromos motorvonatai, és ezek a nyári menetrendben akár forgalomba is állhatnak a dél-balatoni vonalon, valamint a Velencei-tó környékén.

Ennek azért van jelentősége, mert a nyári időszakban megnövekszik az igény a kerékpárszállításra, az emeletes motorvonatokba pedig olyan megoldást építenek, amely lehetővé teszi, hogy szükség esetén, az ülések ideiglenes kiszerelésével méretes kerékpártárolót alakítsanak ki a meglévő kapacitás mellett.

Az új járműveken először alkalmaznak számlálóberendezést, amellyel pontosan tudják majd mérni a fel- és leszálló utasokat, és így a feltérképezett utazási szokásokhoz igazodóan szervezhetik a közlekedést.

Ugyancsak újdonság a kocsik kihasználtságát mutató rendszer: az ajtóknál egy változó jelzésképű tábla segítségével az utasok megtudhatják, hogy hány szabad hely található a járműben, és eldönthetik, hova szálljanak fel.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.