Tovább alkalmazhatók a távmunka veszélyhelyzeti szabályai

A biztonságosabb munkavégzés és az egészségügyi kockázatok csökkentéséért lépett a kormány. Majdnem kétszer annyian dolgoznak otthonról most, mint tavaly.

Magyar Nemzet
2021. 02. 07. 11:00
Spread of coronavirus disease (COVID-19) in New Delhi
A távmunka sok esetben megmarad Fotó: Adnan Abidi Forrás: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– A biztonságosabb munkavégzésért és a munkahelyi egészségügyi kockázatok csökkentésére a kormány meghosszabbítja a távmunka szabályainak veszélyhelyzeti alkalmazását is – jelentette be Bodó Sándor. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára közölte,

a munkáltatók és a munkavállalók ezáltal 2021. február 22-ig a munka törvénykönyvétől eltérően állapodhatnak meg a távmunkáról.

Az előírás számos könnyítésre teremt lehetőséget, így a munkavégzés helye szabadon választható, a távmunka akár részlegesen, a munkanapok egy részében is megvalósulhat.

A kormánynak az is célja, hogy minél korszerűbb szabályozással segítse a nem hagyományos foglalkoztatási formák terjedését. A koronavírus-járvány első hullámának tapasztalatai szerint a távmunka sok területen bevált, egyaránt előnyös a vállalkozásoknak és a foglalkoztatottaknak. A távmunkában dolgozók tavaly nyár végén, ősz elején még kétszázötvenezer körül mozgó száma részben a támogató szabályozásnak köszönhetően 2020 decemberére négyszázezer fölé nőtt.

Egyre többen dolgoznak otthonról
Fotó: Pixabay

A munkáltató távmunkavégzés esetén költségtérítést fizethet, havonta legfeljebb a mindenkori minimálbér összegének tíz százalékával járulhat hozzá a munkavállaló kiadásaihoz, ami 2021-ben maximum 16 740 forintot jelent. A munkáltató köteles tájékoztatni a munkavállalót a munkavégzéshez szükséges, egészséget nem veszélyeztető és biztonságos munkakörülmények szabályairól, a munkavállalónak pedig ezekre tekintettel kell megválasztania a munkavégzés helyét.

A cégeknek érdemes a távmunka mellett dönteniük, ha tevékenységi köreik, működési sajátosságaik ezt lehetővé teszik, és az átállás nem gátolja munkavállalóikat feladataik teljesítésében.

A kormány a magyar emberek munkahelyeinek megtartását az eredményes gazdaságvédelmi intézkedések, bértámogatások mellett rugalmas munkajogi szabályokkal is támogatja. Az átmeneti rendelkezés hozzájárul ahhoz, hogy a vállalkozások a koronavírus-járvány miatt elrendelt veszélyhelyzetben talpon maradjanak, ezzel védi a magyar gazdaságot és munkahelyeket.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.