Tovább csökken a kiadó lakások bérleti díja

Budapesten 15 százalékkal kevesebbet kérnek havonta a tulajdonosok, mint amennyit a koronavírus megjelenése előtt kértek.

Pintér
2020. 11. 10. 9:16
null
Eladó Kiadó Lakások Airbnb. 20200708 Budapest Foto Bach Máté Magyar Nemzet Fotó: Bach Máté
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az áprilisi mélypont, majd a nyár eleji ingadozás után szeptemberben ismét mérséklődött a kiadó lakások bérleti díja – derül ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) és az Ingatlan.com közös lakbérindexéből. A KSH oldalán elérhető friss elemzés szerint a csökkenés ellenére a szeptemberi átlagos lakbérszint, ha kicsivel is, de meghaladja az áprilisi árakat.

Az Ingatlan.com adatai szerint mintegy öt százalékkal kevesebbet kell fizetni havonta a kiadó lakásokért, mint egy évvel korábban.

A fővárosban jelenleg átlagosan havi 140 ezer forintért kínálják a kiadó lakásokat, ami 15 százalékkal kevesebb, mint amennyit a koronavírus-járvány megjelenése előtt kértek a tulajdonosok. Utoljára 2017 novemberében voltak ilyen alacsonyak az átlagos havi bérleti díjak.

A többi egyetemvárosra inkább az árak stagnálása jellemző: Debrecenben havonta átlagosan 110 ezer, Győrött százezer, Pécsett pedig kilencvenezer forintért lehet kibérelni egy lakást.

Balogh László, az Ingatlan.com vezető gazdasági szakértője szerint a frissen bejelentett, a koronavírus-járvány terjedését gátló intézkedések átrajzolhatják az albérletárakat. – A felsőoktatás novembertől ismét átáll a digitális oktatásra, ezért sok hallgató költözhet haza, aminek következtében tovább nőhet a kiadó lakások jelenleg is rekordnagyságú kínálata. A megüresedő lakásokkal bővülő kínálat minden bizonnyal további bérletidíj-csökkenést okoz az év hátralévő részében – közölte Balogh László.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.