Új felügyeleti stratégiát hirdetett meg a Magyar Nemzeti Bank

Horváth Éva
Forrás: MTI2019. 12. 13. 16:58
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Közzétette új, a 2020–2025 közötti időszakra vonatkozó, hatéves felügyeleti stratégiáját a Magyar Nemzeti Bank (MNB). A dokumentum – amelynek kiemelt értékei a stabilitás és a bizalom – egyrészt a fejlődő, versenyző, egészséges pénzügyi szektor, másrészt a támogató, formáló, hatékonyan felügyelő MNB további fejlődése érdekében tűz ki stratégiai feladatokat.

A pénzügyi piacok sokk-ellenálló képességének növelése érdekében a stratégia egyebek közt célul tűzi a felügyelt intézmények szabályozási megfelelést szolgáló szakterületeinek megerősítését. Szükséges lenne továbbá a teljes biztosítási szektorban, illetve az önkéntes nyugdíj- és egészségpénztáraknál is a betét- és befektetővédelemhez hasonló garanciarendszerek kialakítása.

Az MNB szerint fokozni kellene a felügyelet figyelmét a pénzváltói tevékenységek esetében is. A pénzügyi intézményeknek vállalatirányítási és kockázatkezelési rendszereibe pedig be kell építeni a környezeti fenntarthatósági megfontolásokat.

Az ügyfelekért folytatott egészséges versenyt erősítheti – az új stratégia szerint – a minősített fogyasztóbarát termékkör kiterjesztése.

A fogyasztók számára lehetővé kell tenni az azonos típusú termékek összehasonlítását. Fontos emellett egyenlő feltételeket támasztani a meglévő és újonnan megjelenő pénzpiaci szolgáltatóknál az azonos típusú termékek, szolgáltatások esetében. Az MNB fogyasztóvédelmi tevékenységének erősítése kapcsán kiemelt figyelmet fordít a határon átnyúló pénzügyi tevékenységekre.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.