Újabb lendületet kapott ősszel az építőipar

Szeptemberben ismét kimagasló volt az építőipar termelése, éves alapon csaknem 18 százalékkal nagyobb, mint 2018 kilencedik hónapjában.

2019. 11. 13. 16:54
null
ingatlan , lakás, építkezés, éptőipar, daru Fotó: Kurucz Árpád
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A legfrissebb adatok alapján elmondható, hogy az építőipart támogató intézkedések eredményesek. A kormány célkitűzése az építőipari ágazat fenntartható, modern technológián ala­puló fejlődésének támogatása annak érdekében, hogy a hazai ipar meghatározó ágazata eleget tudjon tenni a növekvő mértékű megrendelői igényeknek – jelentette ki Schanda Tamás, az Innovációs és Technológiai Miniszté­rium parlamenti államtitkára a Központi Statisztikai Hivatal tegnap közzétett építőipari adatait értékelve.

Eszerint szeptemberben ismét kimagasló volt az ágazat termelése, éves alapon csaknem 18 százalékkal nagyobb, mint 2018 kilencedik hónapjában. Ezzel az építőipar az év első kilenc hónapjában 28 százalékkal múlta felül az előző év azonos időszakának teljesítményét. Az épületeknél lakó-, kulturális és ipari épületek építése, az egyéb építményeknél út- és vasútfejlesztési munkák eredményezték a növekedést.

Fotó: Kurucz Árpád

A harmadik negyedévben a termelői árak csaknem tíz százalékkal nőttek 2018 harmadik negyedévével összevetve. Horváth András, a Takarékbank vezető elemzője szerint egyre hektikusabban és kiszámíthatatlanabbul alakulnak az iparág számai.

– Az okok közé tartozik a sokat emlegetett szakemberhiány. Ez a lakó- és irodaépületek esetében kifejezetten komoly problémákat és csúszásokat eredményez, az utóbbi egy évben láthatóan csökkent az átadások száma. De a visszaemelkedő áfa és egyéb bizonytalanságok is visszafoghatják a kibocsátást a következő időszakban, a lakóingatlan-piac érdemi fékező tényező lesz az építőipari teljesítményben a következő években – jelezte az elemző, hozzátéve, hogy az állami, infrastrukturális és egyéb ipari beruházások viszont továbbra is motorjai lesznek az iparágnak és fenntarthatják a kiemelkedő lendületet.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.