Újra az amerikai techóriás a világ legnagyobb tőzsdei cége

Már csaknem egy évtizede a nagy amerikai technológiai cégek közül került ki a világ legnagyobb tőzsdei vállalata. Tavaly ősszel a szaúdi állami olajvállalat tőzsdére lépésekor átvette ezt a helyet, egészen mostanáig, amikor az Apple visszahódította azt.

Magyar Nemzet
2020. 08. 02. 13:40
Activists from the anti-globalisation organisation Attac protest against alleged tax evasion by Apple company in front of an Apple store in Frankfurt
An Apple logo is seen on the building's facade as activists from the anti-globalisation organisation Attac hold the protest against alleged tax evasion by Apple company in front of an Apple store in Frankfurt, Germany, March 10, 2018. REUTERS/Ralph Orlowski - UP1EE3A11588B Fotó: Ralph Orlowski
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Óriásit emelkedett pénteken az Apple részvénye, több mint tíz százalékkal drágult. A cég teljes értéke (az összes részvény szorozva a tőzsdei árral) ezzel 1840 milliárd dollárra nőtt, megelőzve a Saudi Aramcót, amely most 1760 milliárd dollárt ér.

Az elmúlt évtizedben túlnyomórészt az Apple volt a világ legnagyobb tőzsdei cége, de időnként elé kerültek más technológiai óriások is, mint a a Google vagy a Microsoft. Mindez nem véletlen: a 2009 óta tartó tőzsdei emelkedő trendnek ez a fejlődésben élen álló szektor volt a húzóereje.

Ám tavaly ősszel sor került a szaúdi állami olajvállalat, a Saudi Aramco tőzsdei bevezetésére, és hirtelen ez a cég vált a világ legnagyobb tőzsdei vállalatává. Sokan úgy gondolták, hogy pozícióját nehéz lesz veszélyeztetni, egy év sem kellett azonban ehhez: az Apple visszaszerezte a megtisztelő első helyet. Ez nem véletlen: egyrészt az olajár már tavaly is csökkent a tartós túlkínálat hatására, majd a koronavírus-járvány okozta gazdasági leállások hatására összeomlott, és azóta stabilizálódott 40 dollár körül, ami jóval alacsonyabb, mint az előző évek átlaga.

A nagy technológiai cégek eközben a válság alatt is jól teljesítettek, a piac az Apple sikerét értékelte a leginkább, amiben közrejátszhat az is, hogy a részvényeket negyedelik. Ez ugyan közvetlenül nem növeli az értékét, jelezheti azonban a menedzsment optimizmusát, hogy tartósan magas lesz az árfolyam.

Ezek a tőzsdei fejlemények azt is mutatják, hogy hosszú távon a fejlődés, az innováció a komolyabb értékteremtő erő, nem pedig egy nyersanyag kitermelése, ráadásul egy olyané, amelynek klímavédelmi okokból borús jövője van.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.